Președintele ucrainean Volodimir Zelenski este de părere că încetarea focului din Marea Neagră, asupra căreia Ucraina și Rusia au convenit în negocierile cu SUA, poate fi monitorizată, în special, de reprezentanții țărilor cu ieșire la Marea Neagră.
Președintele american Donald Trump a declarat duminică, într-un interviu pentru postul NBC News, că va impune tarife secundare de 25% până la 50% la întregul petrol rusesc dacă Moscova îi blochează eforturile de a pune capăt războiului din Ucraina.
Rusia și Ucraina au convenit să înceteze ostilitățile în Marea Neagră, a anunțat marți Casa Albă, în urma negocierilor purtate la Riad, Arabia Saudită. Ministrul ucrainean al apărării a cerut „consultări tehnice suplimentare”, anunță „France 24”.
Rusia a declarat sâmbătă că se așteaptă la „anumite progrese” în problema ucraineană în timpul negocierilor programate luni în Arabia Saudită cu americanii, unul dintre cei doi negociatori trimiși de Putin spunând că vrea să discute „combativ”.
După convorbirea lor telefonică, Volodimir Zelenski a spus că s-a discutat doar despre centrala Zaporijia. Președintele ucrainean va merge săptămâna viitoare la Paris, scrie „Le Point” (Franța).
Vladimir Putin e gata să oprească războiul din Ucraina, dacă sunt menținute liniile actuale de luptă, au declarat patru surse ruse pentru Reuters, adăugând că președintele rus e pregătit să continue lupta dacă Kievul și Occidentul nu dau un răspuns.
Ucraina a anunțat că a încheiat un armistițiu pentru sărbătorile Anului Nou cu rebelii proruși, efectiv marți la miezul nopții, care ar putea pune capăt frecventelor ciocniri sângeroase din estul țării, relatează AFP, preluată de Agerpres.
Războiul din Ucraina nu s-a încheiat, ba mai mult, țara trebuie să lupte acum pe un nou front: PTSD. Societatea ucraineană nu e pregătită pentru o asemenea luptă.
Occidentul și Rusia se îndreaptă cu pași repezi către o alianță antiteroristă, dar, cu toate acestea, sancțiunile aplicate Moscovei din cauza conflictului ucrainean ar urma să rămână în picioare. Decizia ar fi fost luată deja la summitul G20.
Discuțiile de la Paris dintre liderii Rusiei, Germaniei și Franței a dus deocamdată la o retragere a armamentului ușor și a tancurilor din zona de conflict din estul Ucrainei. Retragerile au fost confirmate de forțele pro-ruse, dar și de Kiev.
Circa 500 de persoane și companii sunt afectate de decizia Kievului. Măsura vine în contextul viitoarelor alegeri locale, pe care separatiștii le vor organizate o săptămână mai devreme decât în restul Ucrainei. Pericolul mare: căderea armistițiului.
Formațiunea extremistă AUR a depus marți solicitarea pentru convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului în perioada 20-24 ianuarie, scopul fiind începerea procedurii de suspendare a președintelui Klaus Iohannis.
Experții în securitate cibernetică invitați în cadrul webinarului “Riscurile Cibernetice: de la amenințare, la soluții”, care a avut loc miercuri, estimează atacurile cibernetice care au loc zilnic la o valoare de 8,44 trilioane de dolari.
Obișnuiți cu stilul său neconvențional, nu trebuie să fie de mirare că președintele argentinian Javier Milei, după o zi intensă plină de întâlniri s-a lăsat dus de val la un post de televiziune din Italia, relatează RAI News.