Un atentat terorist a avut loc joi în Barcelona, urmat de o tentativă de atac într-un orășel aflat la 120 de kilometri de capitala catalană. 14 persoane au murit, iar peste 130, inclusiv trei români, au fost rănite.
Suedezii au manifestat duminică la Stockholm. Patru persoane au decedat și 15, inclusiv o româncă, au fost rănite după ce un camion a intrat în mulțime în centrul capitalei. Un suspect uzbek, simpatizant ISIS în arest preventiv, alți cinci reținuți.
Anul acesta, teroriștii au lovit orașe importante din Europa: Bruxelles, Nisa, Berlin. Rămâne o întrebare deschisă cum pot fi și dacă pot fi prevenite astfel de atacuri. Experții în terorism înclină să creadă că nu.
Anunțul privind dispariția altor doi cetățeni români în urma atacului de la Nisa a fost publicat pe o pagină de Facebook dedicată găsirii victimelor. Ministerul de Externe spune că a solicitat asistența autorităților franceze.
Organizația Stat Islamic revendică responsabilitatea pentru atacul comis joi la Nisa, a anunțat Amaq, agenția de presă apropiată de gruparea jihadistă.
Toate exercițiile și măsurile luate anterior nu au fost suficiente pentru a împiedica atentatul de joi seara. Șoferul, după ce și-a parcat camionul timp de 9 ore în zonă, a avut timp să parcurgă doi kilometri prin mulțime înainte de a fi împușcat.
O carte de condoleanțe va fi deschisă vineri la Ambasada Franței de la București, începând cu ora 13:00. Măsurile securitate la instituțiile oficiale franceze din România au fost sporite, după atacurile de la Nisa.
Obișnuiți cu stilul său neconvențional, nu trebuie să fie de mirare că președintele argentinian Javier Milei, după o zi intensă plină de întâlniri s-a lăsat dus de val la un post de televiziune din Italia, relatează RAI News.
Uniunea Europeană nu pregătește un „pașaport de carbon” sau alte inițiative prin care să restricționeze libertatea de mișcare a cetățenilor, așa cum s-a vehiculat pe site-uri și publicații din România și din Republica Moldova.
Propaganda pro-Kremlin pe Facebook se manifestă și prin comentarii identice puse de un număr limitat de utilizatori, așa-zișii "troli”, conform global-focus.eu.