Minoritatea sârbă din nordul țării, susținută de Rusia, respinge independența Kosovo. În timpul unei izbucniri a acestui conflict latent au fost vizați chiar polițiștii din UE. Franța spune că este „foarte îngrijorată” de situație.
Guvernul salută prezentarea de către Comisia Europeană a Planului de Acțiune pentru Balcanii de Vest, ca rezultat al angajamentului formulat la reuniunea extraordinară a Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI) din 25 noiembrie.
O propunere recentă franco-germană pentru un nou cadru de dialog între Kosovo și Serbia, consultată de EURACTIV, arată, pe baza interpretărilor textului, cât de puțină sinergie există între cele două părți pentru a rezolva problema.
Uniunea Europeană a promis 500 de milioane de euro pentru a îmbunătăți infrastructura energetică din Balcanii de Vest, a anunțat șefa CE, Ursula von der Leyen, în Macedonia de Nord, la prima oprire a unui turneu în regiune.
Premierul Albaniei, Edi Rama, a declarat că Moscova alimentează un nou conflict în Balcanii de Vest, că periclitează pacea fragilă și că Moscova ar fi mulțumită dacă în regiune ar izbucni un nou conflict.
"Prin acordul privind documentele personale, Belgradul a obținut maximul posibil în acest moment", spune președintele Serbiei. La punctele de trecere de pe linia administrativă niciuna dintre părți nu va mai elibera permise de intrare-ieșire.
NATO și UE încearcă să reducă tensiunile în creștere dintre Serbia și Kosovo, dar există probleme adânc înrădăcinate care persistă. Amenințarea Rusiei și disputele interne.
A sosit timpul ca UE să insiste la Belgrad pentru luarea unei decizii în privința direcției înspre care intenționează să se îndrepte țara, scrie publicația austriacă Die Presse.
Președintele Macedoniei de Nord, Stevo Pendarovski, a acuzat Rusia de amestec în probleme de politică internă din Macedonia de Nord, afirmând că Moscova finanțează anumiți subiecți politici, scrie RTS.
Kosovo a fost de acord să amâne planurile care să-i oblige pe sârbii din nordul țării să solicite numerele de înmatriculare pentru mașini emise de Pristina, în urma tensiunilor de la granița cu Serbia și a unor discuții cu oficiali SUA și UE.
Obișnuiți cu stilul său neconvențional, nu trebuie să fie de mirare că președintele argentinian Javier Milei, după o zi intensă plină de întâlniri s-a lăsat dus de val la un post de televiziune din Italia, relatează RAI News.
Uniunea Europeană nu pregătește un „pașaport de carbon” sau alte inițiative prin care să restricționeze libertatea de mișcare a cetățenilor, așa cum s-a vehiculat pe site-uri și publicații din România și din Republica Moldova.
Propaganda pro-Kremlin pe Facebook se manifestă și prin comentarii identice puse de un număr limitat de utilizatori, așa-zișii "troli”, conform global-focus.eu.