Cu 73 444 hectare de păduri afectate de incendii, România a fost țara UE care a suferit cele mai mari pagube produse în zonele protejate în 2019, arată un raport al Comisiei Europene.
Tot mai mulți locuitori ai orașelor din Spania caută alternative ecologice și durabile la viața citadină, pentru a se reconecta cu natura, dar și pentru a scăpa de mediile urbane poluate și de spațiile aglomerate, mai ales în contextul COVID-19.
Scopul agroecologiei, conform Forumului Internațional pentru Agroecologie, este de a găsi căi de recuperare a sistemului alimentar, distrus de agricultura industrială. Dar în Polonia există, se pare, prea multe obstacole pentru a garanta succesul.
Comisia Europeană inaugurează un nou Centru de cunoștințe privind biodiversitatea - un ghișeu unic pentru dovezi științifice în vederea refacerii și protejării ecosistemelor naturale care ne oferă hrană, medicamente, materiale, recreere și bunăstare.
Pădurea este un element cheie în strategia UE privind biodiversitatea, iar suprafețele împădurite din România sunt gazdă pentru un număr mare de specii. Totuși, pădurile sunt periclitate de tăierile ilegale.
Cea mai mare parte a lumii se concentrează pe schimbările climatice și pașii necesari pentru a le combate, dar un alt aspect critic în privința mediului - protejarea biodiversității - nu reușește să atragă atenția pe care ar merita-o.
De la căderea comunismului, pădurile României au fost devastate, chiar și în parcurile naționale unde exploatarea forestieră este ilegală. Un amestec de interese private și corupție de stat au dus la defrișările care amenință biodiversitatea.
Consiliul Uniunii Europene a autorizat luni Comisia Europeană să aprobe, în numele UE, ”Angajamentul liderilor pentru natură”, pentru a transmite un semnal solidar în direcția sporirii ambiției globale cu privire la biodiversitate.
Parlamentul European dorește ca viitoarea conferință mondială asupra biodiversității COP 15 să stabilească obiective obligatorii, similare celor privind schimbările climatice din Acordul de la Paris.
Bioeconomia este o modalitate de a proteja natura și biodiversitatea, generând noi afaceri și venituri prin conversia unor resurse regenerabile în alte produse esențiale sau în bio-energie. Cum pot profita fermierii, silvicultorii și pescarii din UE?