Londra a solicitat o prelungire până în 2023 a perioadei de grație cu privire la controalele efectuate asupra schimburilor comerciale între Irlanda de Nord și restul Regatului Unit, pentru a reduce impactul Brexitului asupra acestei provincii.
Ieșirea Marii Britanii din blocul comunitar va avea un impact redus asupra economiei României, fiind printre cele mai mici din UE, susține un reprezentant al băncii centrale.
De la 1 ianuarie, Marea Britanie devine un stat terț pentru toate statele membre ale Uniunii Europene, întrerupând relații sudate în ani de apartenență la blocul comunitar.
Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Consiliului European, Charles Michel, au semnat miercuri cele trei tratate care vor reglementa începând de la 1 ianuarie 2021, relațiile dintre UE și Regatul Unit.
Parlamentul European intenționează să ratifice acordul dintre UE și Regatul Unit în sesiunea plenară din martie, dar pentru aceasta ar fi necesară o scurtă extindere a perioadei de aplicare provizorie.
Peste 600.000 de români au primit statutul de rezident sau statutul de rezident temporar în Regatul Unit, calitate ce le permite să beneficieze de aceleași drepturi și după încheierea perioadei de tranziție de după retragerea acestei țări din UE.
MAE anunță cum și unde se derulează procedura de testare pentru infecția cu COVID -19 în contextul reluării circulației dinspre Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord spre Franța.
Începând cu 1 ianuarie 2021, Marea Britanie își va asuma pe deplin statutul de stat terț în relația cu statele Uniunii, inclusiv cu România. Regimul de vize și condițiile de călătorie pentru cetățenii europeni, inclusiv cei români, se vor schimba.
Marea Britanie și Uniunea Europeană au ajuns joi la un acord comercial și de colaborare în domeniul securității cu doar o săptămână înainte de sfârșitul perioadei de tranziție post-Brexit.
Un ministru britanic apreciază că șansele ca UE și Regatul Unit să ajungă la un acord sunt mai mici de 50%, în timp ce Parlamentul European spune că nu-l va aproba dacă acesta nu e gata până duminică.
Zilele următoare „vor fi decisive” pentru găsirea unui acord asupra relației post-Brexit între Marea Britanie și UE, a declarat miercuri președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în plenul Parlamentului European.
Din motive ostensibile, schimburile economice ale României cu Japonia, precedente celui de-al Doilea Război Mondial au fost ignorate de istorici, până în ultimul deceniu al veacului trecut, scrie dr Radu Șerban.
Cât de digitale vor fi investițiile în agricultură și în dezvoltarea rurală în ultimii ani? O înrebare la care condițiile pandemiei par să forțeze acțiunea urgentă. O întrebare la care Comisia Europeană răspunde și prin finanțări concrete.