Bugetul consolidat a înregistrat un deficit de circa 8% din produsul intern brut în primele 11 luni. Pentru întreg anul, guvernul estimează un deficit bugetar de 9,1% din PIB.
Premierul Ludovic Orban a acuzat PSD că „a băgat România în faliment”, prin adoptarea în comisiile parlamentare a unor amendamente la rectificarea bugetară care ar genera cheltuieli de peste 6,3% din PIB.
Guvernul a aprobat în ședința de joi suplimentarea bugetului Ministerului Educației și Cercetării cu suma de 100 de milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară pentru finanțarea Programului național "Educația în siguranță".
Bugetul României pe anul 2021 ar trebui adoptat de Parlamentul care va fi ales prin vot în luna decembrie, nu de actualul Legislativ, consideră președintele Klaus Iohannis.
Premierul Ludovic Orban a declarat, duminică, la Bistrița, că executivul său va întocmi proiectul de buget pentru 2021, dar ar prefera ca acesta să fie dezbătut de Parlamentul rezultat în urma alegerilor programate în ultima lună a anului.
Guvernul va finaliza în această săptămână evaluările și va adopta în următoarea săptămână o nouă rectificare bugetară, a declarat vineri premierul Ludovic Orban.
Guvernul a cheltuit 16,1 miliarde de lei pentru investiții în primele șase luni ale anului 2020, cea mai mare sumă alocată investițiilor în ultimii zece ani, susține ministrul fiunanțelor Florin Cîțu.
Execuția bugetului general consolidat în primele cinci luni ale anului 2020 a înregistrat un deficit de 38,84 miliarde de lei, respectiv 3,59% din produsul intern brut estimat pentru acest an, a anunțat vineri Ministerul Finanțelor.
România a emis noi obligațiuni pe piața internațională care îi oferă confortul de a putea finanța în acest an toate cheltuielile din buget fără să existe probleme în perioada următoare, a explicat Florin Cîțu, ministrul finanțelor.
Legea pensiilor creează probleme de sustenabilitate bugetului pentru următorii doi ani și atât instituțiile financiare internaționale cât și agențiile de rating au arătat că reprezintă un risc major pentru sănătatea economiei, spune Florin Cîțu.
Nu va fi vorba de austeritate în sectorul bugetar, așa cum a fost ea definită în 2010, și nici nu se va ajunge la tăieri de salarii sau pensii, susține ministrul finanțelor, Florin Cîțu.
Din motive ostensibile, schimburile economice ale României cu Japonia, precedente celui de-al Doilea Război Mondial au fost ignorate de istorici, până în ultimul deceniu al veacului trecut, scrie dr Radu Șerban.
Cât de digitale vor fi investițiile în agricultură și în dezvoltarea rurală în ultimii ani? O înrebare la care condițiile pandemiei par să forțeze acțiunea urgentă. O întrebare la care Comisia Europeană răspunde și prin finanțări concrete.