Toate statele, în primul pe cele europene, ar trebui să primească o parte dintre refugiații afgani evacuați de la Kabul, spune șefa Comisiei, Ursula von der Leyen, care a promis că UE va sprijini financiar țările membre care vor răspunde apelului.
Uniunea Europeană a propus recent "centre controlate" pentru migranți, dar până acum niciun stat membru nu a anunțat că vrea să înființeze astfel de centre. Acum, Bruxellesul se oferă să sprijine financiar țările care acceptă măsura.
Summitul restrâns dedicat migrației convocat duminică la cererea cancelarului german nu s-a soldat cu rezultate concrete. Angela Merkel mai are o săptămână la dispoziție pentru a rezolva problema migrației și pentru a aduce liniștea în coaliție.
Cât de pregătită este Uniunea Europeană să primească oameni care au nevoie de protecție? Cum pot fi îmbunătățite programele de integrare? - două dosare importante pentru Bruxelles și statele membre, care pot decide viitorul a milioane de oameni.
În mesajul său de 1 ianuarie, zi în care se sărbătorește și Ziua Mondială a Păcii, Papa Francisc a îndemnat la toleranță și pace, tema principală a discursului fiind cea a refugiaților și migranților.
Războiul, violența și persecuția au condus la strămutarea forțată a unui număr de oameni mai mare ca oricând - 65,6 milioane, conform unui raport publicat luni de Agenția ONU pentru Refugiați (UNHCR).
Sophie Magennis, de la Biroul UNHCR pentru Europa din Bruxelles, pledează pentru solidaritatea statelor membre în chestiunea refugiaților.Totodată, ea explică faptul că există o percepție greșită privind refugiații, venită și din teama de necunoscut.
"Acasă" pentru ei s-a golit de conținut. Străini în propria lor țară, captivi între ISIS, regimuri dictatoriale, fanatism religios și prejudecățile țărilor către care au pornit, ei sunt oamenii rămași fără țară (the Uncountried).
Cum se compară România cu alte țări din Europa în ceea ce privește procesarea cererilor de azil? Care sunt provocările întâlnite de refugiații ajunși în România? Cine poate acționa ca o punte de legătură între refugiați și populația locală?
Propaganda pro-Kremlin pe Facebook se manifestă și prin comentarii identice puse de un număr limitat de utilizatori, așa-zișii "troli”, conform global-focus.eu.
România a adoptat, în luna mai 2021, Strategia națională pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei și radicalizării, însă până acum pașii făcuți pentru implementarea ei sunt timizi.
De la Odesa, până la punctul de trecere a frontierei Palanca-Maiaki-Udobnoe, sunt aproximativ 40 de kilometru, iar taximetriștii percep o taxă de 2000 de hrivne (60 euro) pentru o călătorie până la frontiera cu Moldova.