Liderul grupului ALDE din Parlamentul European, Guy Verhofstadt, susține că România preia Președinția Consiliului UE într-un moment critic, iar Guvernul de la București "trebuie să își respecte angajamentele cu privire la statul de drept".
Fostul premier Dacian Cioloș a anunțat că Partidul Libertăţii, Unităţii şi Solidarităţii (PLUS) va depune marți, la Curtea de Apel București, o cerere de supendare a oricărui act administrativ elaborat de Guvern în domeniul justiției.
Ministrul Justiției a declarat luni dimineață că amnistia și grațierea reprezintă ultima soluție de îndreptare a unor abuzuri, dar că există și alte metode legislative.
Reprezentanți ai USR, premierul Viorica Dăncilă și ministrul Justiției, Tudorel Toader, au discutat vineri, la Palatul Victoria, despre Ordonanța de urgență privind modificarea Codurilor penale, dar și despre amnistia și grațierea dorite de PSD.
Președintele Klaus Iohannis a declarat joi, înainte de participarea la reuniunea Consiliului European, că pur și simplu nu se poate modificarea Codurilor penale, decizie luată și de Curtea Constituțională.
Liderul grupului senatorial al UDMR, Cseke Attila, spune că formațiunea sa nu susține adoptarea unei Ordonanțe de urgență pentru modificarea Codurilor penale, reamintind că "a fost greșit" și când Guvernul Cioloș a recurs la un demers asemănător.
Președintele Senatului, liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu, susține că el nu știa despre intenția PSD de a emite o OUG pentru modificarea Codurilor penale.
Premierul Viorica Dăncilă a declarat luni că în cadrul Comitetului Executiv Național (CExN) al PSD s-a decis în unanimitate emiterea unei OUG privind modificarea Codului penal și a Codului de procedură penală.
Premierul Viorica Dăncilă a anunțat marți că a răspuns celor 18 întrebări pe care prim-vicepreședintele CE, Frans Timmermans, i le-a adresat cu privire la situația justiției din România, urmând ca miercuri acestea să ajungă la Bruxelles.
Curtea Constituțională a decis joi că legea care modifică Codul Penal este parțial neconstituțională. Printre infracțiunile redefinite și nu respectă Constituția: abuzul în serviciu, traficul de influență.
Procurorul General, Augustin Lazăr, spune că îngrijorările manifestate de procurori față de noile Coduri penale au fost confirmate de avizul Comisiei de le Veneția, afirmând că PÎCCJ este disupus să sprijine demersurile de reevaluare a modificărilor.
Cât de pregătită este Uniunea Europeană să primească oameni care au nevoie de protecție? Cum pot fi îmbunătățite programele de integrare? - două dosare importante pentru Bruxelles și statele membre, care pot decide viitorul a milioane de oameni.
Liderul senatorilor PSD Șerban Nicolae a depus un amendament prin care condamnații pentru luare și dare de mită, trafic de influență și abuz in serviciu pot fi grațiați, scrie HotNews.ro.
Proiectul de lege privind grațierea colectiva a unor pedepse, inițiat de Ministerul Justiției, a fost avizat favorabil de Consiliul Superior al Magistraturii. O primă încercare de adoptare a fost noaptea, alături de OUG 13.