Ministrul de Interne, Lucian Bode, anunță că alături de premierul Nicolae Ciucă a depus marți, la Senat, o inițiativă legislativă de modificare a Codului Penal.
Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a adoptat luni, în unanimitate, Legea Anastasia. Proiectul prevede închisoare pentru cei care se urcă la volan băuți, drogați sau fără permis și produc accidente mortale.
Guvernul are pe ordinea de zi a ultimei sedințe de guvern din 2022 două proiecte de lege privind modificarea Codului Penal și a Codului de procedură penală, inițiate de Ministerul Justiției.
În contextul în care, pe repede-înainte, Comisia specială începe miercuri dezbaterea legilor justiției pe articole, fostul ministru al Justiției, Stelian Ion, argumentează de ce proiectele sunt mai nocive decât cele din 2018.
Ministerul Justiției a pus în dezbatere publică un proiect de modificare a Codului penal prin care propune ca persoanele condamnate definitiv care nu se predau în 7 zile de la pronunțarea sentinței să primească în plus 3 ani de pușcărie.
Guvernul a adoptat luni un proiect de ordonanță de urgență prin care a fost modificat articolul din Codul penal referitor la întreruperea termenului de prescripție a răspunderii penale, a anunțat luni ministrul justiției, Cătălin Predoiu.
Curtea Constituțională a României a făcut noi precizări în legătură cu neconstituționalitatea textului din Codul penal privind întreruperea cursului termenului prescripției răspunderii penale.
Ministrul justiției, Stelian Ion, a anunțat lansarea în dezbatere publică a modificărilor aduse Codului penal, spunând că există „un acord în coaliție pentru acest demers”, precum și a Strategiei Naționale Anticorupție pentru perioada 2021-2025.
Sclavia, traficul de persoane, traficul de minori, proxenetismul, agresiunea sexuală și tortura nu se mai prescriu. Autorii acestor infracțiuni grave vor răspunde penal, indiferent de termenul care a trecut de la săvârșirea faptei.
În calitate de for decizional, Camera Deputaților a respins marți, în unanimitate, proiectele inițiate în fosta legislatură de Coaliția PSD-ALDE ce vizau modificarea celor două Coduri penale.
Guvernul Orban a majorat pedepsele prevăzute în Codul penal pentru zădărnicire în combaterea pandemiei, fals în declarații și a introdus o nouă infracțiune, aceea de "omisiune de a da date", a anunțat, joi dimineață, premierul Ludovic Orban.
Cardurile de energie, care reprezintă un sprijin pentru plata facturilor la energie, urmează să fie distribuite de pe 1 februarie populației, iar începând cu 20 februarie oamenii își pot plăti facturile cu acestea.
Propaganda pro-Kremlin pe Facebook se manifestă și prin comentarii identice puse de un număr limitat de utilizatori, așa-zișii "troli”, conform global-focus.eu.
România a adoptat, în luna mai 2021, Strategia națională pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei și radicalizării, însă până acum pașii făcuți pentru implementarea ei sunt timizi.