Guvernul are pe ordinea de zi a ultimei sedințe de guvern din 2022 două proiecte de lege privind modificarea Codului Penal și a Codului de procedură penală, inițiate de Ministerul Justiției.
În contextul în care, pe repede-înainte, Comisia specială începe miercuri dezbaterea legilor justiției pe articole, fostul ministru al Justiției, Stelian Ion, argumentează de ce proiectele sunt mai nocive decât cele din 2018.
Legea care prevede că termenul maxim în care o instanță trebuie să pronunțe deciziile în procesele penale este de 120 de zile de la finalizarea dezbaterilor, iar motivarea trebuie să fie și ea publicată în aceeași zi a fost promulgată de președinte.
În calitate de for decizional, Camera Deputaților a respins marți, în unanimitate, proiectele inițiate în fosta legislatură de Coaliția PSD-ALDE ce vizau modificarea celor două Coduri penale.
Asociația Forumul Judecătorilor solicită noii majorități parlamentare să abroge sau măcar să amâne modificările aduse de majoritatea PSD-ALDE legilor justiției și Codurilor penale. Printre cerințele lor se numără desființarea Secției speciale.
Comisia Europeană a adoptat marți raportul MCV, subliniind că în ultima perioadă Executivul de la Bruxelles a remarcat o involuție de la raport la raport.
Birourile permanente ale Parlamentului au decis marți, la solicitarea președintelui Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, desființarea Comisiei Iordache.
Ministrul Justiției, Ana Birchall, a anunțat joi că a inițiat un proiect de ordonanță de urgență pentru modificarea unor acte normative prin care se propun pedepse mai mari pentru infracțiuni contra persoanei. DIICOT va primi puteri sporite.
Premierul Viorica Dăncilă i-a solicitat, joi, în ședința de Guvern, ministrului Justiției, Ana Birchall, să finalizeze "urgent" analiza care vizează legislația penală în cazul infracțiunilor grave și foarte grave.
Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, anunță că va propune desființarea Comisiei speciale care a modificat legile justiției și Codurile penale, condusă de deputatul PSD Florin Iordache.
Cardurile de energie, care reprezintă un sprijin pentru plata facturilor la energie, urmează să fie distribuite de pe 1 februarie populației, iar începând cu 20 februarie oamenii își pot plăti facturile cu acestea.
Propaganda pro-Kremlin pe Facebook se manifestă și prin comentarii identice puse de un număr limitat de utilizatori, așa-zișii "troli”, conform global-focus.eu.
România a adoptat, în luna mai 2021, Strategia națională pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei și radicalizării, însă până acum pașii făcuți pentru implementarea ei sunt timizi.