Judecătorii Curții Constituționale dezbate miercuri sesizările împotriva modificărilor aduse luna trecută de Putere la Codul penal și Codul de procedură penală.
UDMR a explicat miercuri haosul din Coaliția de guvernare pe tema modificării Codurilor penale. Liderul deputaților UDMR, Csoma Botond, a calificat totuși deciziile din ultimele 24 de ore ca fiind nesănătoase pentru democrație.
Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a avut miercuri, în plenul Camerei Deputaților, o ieșire isterică la adresa celor din USR, pe care i-a acuzat că au guvernat un an de zile, dar nu au făcut nimic, în timp ce PNL-PSD-UDMR lasă ceva în urmă.
Deputații au dezbătut și votat miercuri proiectele de legi privind modificarea Codului penal și a Codului de procedură penală în forma adoptată și de Guvern. Principala prevedere este că abuzul în serviciu nu are prag
Comisia juridică a Camerei Deputaților a dezbătut marți amendamentele la proiectele de lege privind modificarea Codurilor penale. Însă lucrurile au luat o turnură fără precedent, relatată mai jos de EURACTIV România.
Guvernul are pe ordinea de zi a ultimei sedințe de guvern din 2022 două proiecte de lege privind modificarea Codului Penal și a Codului de procedură penală, inițiate de Ministerul Justiției.
În contextul în care, pe repede-înainte, Comisia specială începe miercuri dezbaterea legilor justiției pe articole, fostul ministru al Justiției, Stelian Ion, argumentează de ce proiectele sunt mai nocive decât cele din 2018.
Legea care prevede că termenul maxim în care o instanță trebuie să pronunțe deciziile în procesele penale este de 120 de zile de la finalizarea dezbaterilor, iar motivarea trebuie să fie și ea publicată în aceeași zi a fost promulgată de președinte.
În calitate de for decizional, Camera Deputaților a respins marți, în unanimitate, proiectele inițiate în fosta legislatură de Coaliția PSD-ALDE ce vizau modificarea celor două Coduri penale.
Asociația Forumul Judecătorilor solicită noii majorități parlamentare să abroge sau măcar să amâne modificările aduse de majoritatea PSD-ALDE legilor justiției și Codurilor penale. Printre cerințele lor se numără desființarea Secției speciale.
Obișnuiți cu stilul său neconvențional, nu trebuie să fie de mirare că președintele argentinian Javier Milei, după o zi intensă plină de întâlniri s-a lăsat dus de val la un post de televiziune din Italia, relatează RAI News.
Uniunea Europeană nu pregătește un „pașaport de carbon” sau alte inițiative prin care să restricționeze libertatea de mișcare a cetățenilor, așa cum s-a vehiculat pe site-uri și publicații din România și din Republica Moldova.
Propaganda pro-Kremlin pe Facebook se manifestă și prin comentarii identice puse de un număr limitat de utilizatori, așa-zișii "troli”, conform global-focus.eu.