Programul de cooperare din zona transfrontalieră România–Bulgaria acoperă 19,8% din suprafața celor două țări (69.285 km²) și vizează extinderea orizonturilor regiunii,pentru a permite zonei să devină o regiune unde să se poată trăi, studia, lucra.
Douăzeci și trei de țări au validat miercuri la Zagreb crearea oficială a unui Colegiu de Informații european, o platformă inedită de schimburi menită a consolida cultura serviciilor de informații și cooperarea dintre acestea.
Curtea de Apel București a admis vineri acțiunea CNSAS și a decis că fostul președinte Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea comunistă. Decizia nu e definitivă.
În acțiunea depusă la CAB de CNSAS pentru stabilirea colaborării cu Securitatea a lui Traian Băsescu, se arată că fostul președinte și-a turnat colegii și a menținut legătura cu Securitatea ca persoană de sprijin, până aproape de căderea regimului.
Consiliul Superior al Magistraturii a cerut în repetate rânduri Inspecției Judiciare să desecretizeze și să publice protocolul încheiat cu SRI. Conducerea IJ a refuzat mereu fără explicații, dar astăzi l-a publicat.
Inspecția Judiciară a refuzat de fiecare dată să comunice Consiliului Superior al Magistraturii protocolul secret încheiat cu SRI. Astfel, CSM s-a reorientat și îl cere acum de la SRI.
Rudolph Giuliani, avocatul lui Donald Trump, fost procuror federal adjunct și fost primar al New York, a scris președintelui Klaus Iohannis și altor oficiali români, cerând verificarea protocoalelor și stoparea presiunilor asupra judecătorilor.
Darius Vâlcov, consilierul premierului Dăncilă, a publicat un document semnat de procurorul general Augustin Lazăr și șeful SRI, Eduard Helvig. SRI anunță că protocolul nu mai este valabil și nu mai produce efecte.
Liviu Dragnea a vorbit despre protocolul semnat de el, în numele Ministerului Dezvoltării și SRI, despre care explicat că a fost unul benefic. În schimb, protocoalele între SRI și instituțiile din Justiție le consideră „ilegale și neconstituționale”.
Serviciul Român de Informații a făcut public luni protocolul încheiat cu Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Înalta Curte de Casație și Justiție.
Anunțul a fost făcut de Codruț Olaru, vicepreședintele Consiliului Superior al Magistraturii. S-a aflat despre aceste protocoale după ce CSM a cerut tuturor instituții din Justiție să comunice dacă au avut astfel de documente între 2005-2018.
Documentele nu au fost desecretizate, iar procurorul general i le-a trimis ministrului justiției „spre informare”. Protocoalele de colaborare au fost trimise și la Consiliul Superior al Magistraturii.