Deficitul bugetului general consolidat a crescut la 1,57% din Produsul Intern Brut după primele cinci luni ale acestui an, de la 1,23% din PIB în perioada ianuarie-aprilie, potrivit datelor publicate sâmbătă de Ministerului Finanțelor.
Execuția bugetului general consolidat în primele patru luni din 2022 s-a încheiat cu un deficit de 16,33 miliarde de lei, în scădere față de 20,7 miliarde de lei în aceeași perioadă a anului 2021, a anunțat miercuri Ministerul de Finanțe.
Uniunea Europeană propune prelungirea suspendării regulilor fiscale cu încă un an, din cauza efectelor asupra economiei europene a conflictului din Ucraina, dar analiștii se întreabă dacă nu cumva ar fi timpul de schimbări fundamentale.
Polonia, care plănuiește o creștere masivă a bugetului pentru apărare după invazia rusă în Ucraina, vrea să determine UE să nu ia în considerare cheltuielile militare la calculul deficitului bugetar.
Bugetul consolidat a încheiat anul 2021 cu un deficit de 6,72% din produsul intern brut, sub estimarea inițială de peste 7% din PIB. Deficitul este mai redus decât cel înregistrat în 2020, când a fost de 9,6% din PIB.
Deficitul bugetar al României va ajunge probabil în final sub ținta prevăzută pentru acest an, a afirmat ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, într-un interviu acordat Bloomberg și citat de Agerpres.
Guvernul este preocupat de păstrarea echilibrului bugetar, iar România își va respecta angajamentul față de Comisia Europeană de a reduce anul viitor deficitul bugetar la 6,2% din PIB pe metodologia ESA, a spus vineri premierul Nicolae Ciucă.
Bugetul general consolidat a înregistrat în primele zece luni ale anului un deficit de 47,98 miliarde de lei (4,03% din produsul intern brut), potrivit Ministerului Finanțelor.
Comisia Europeană va reevalua situația bugetară a României, stat aflat în procedura de deficit excesiv, de îndată ce noul guvern va prezenta un buget pentru 2022 și o strategie bugetară pe termen mediu.
Deficitul bugetului consolidat s-a extins până la 44,3 miliarde de lei (3,77% din produsul intern brut) în primele nouă luni ale anului. Într-o singură lună, deficitul s-a majorat cu circa 5 miliarde de lei, arată datele Ministerului Finanțelor.
România a adoptat, în luna mai 2021, Strategia națională pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei și radicalizării, însă până acum pașii făcuți pentru implementarea ei sunt timizi.
De la Odesa, până la punctul de trecere a frontierei Palanca-Maiaki-Udobnoe, sunt aproximativ 40 de kilometru, iar taximetriștii percep o taxă de 2000 de hrivne (60 euro) pentru o călătorie până la frontiera cu Moldova.
Ieri, când realizam acest reportaj încă era pace. Astăzi ne-am trezit de la bubuitul obuzelor undeva departe. Se aud de la Cricova, aici unde locuim, iar în acest moment nu știm cine trage.