Guvernul României a finalizat analiza pentru ultima rectificare bugetară din acest an. Această rectificare, care va fi pozitivă, are în vedere o creștere a veniturilor bugetului general consolidat cu 500 milioane lei.
Premierul Nicolae Ciucă și ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, au vorbit miercuri despre măsurile pe care Guvernul le-a luat, în ciuda crizelor pe care le traversăm.
Deficitul bugetului general consolidat a crescut la 1,57% din Produsul Intern Brut după primele cinci luni ale acestui an, de la 1,23% din PIB în perioada ianuarie-aprilie, potrivit datelor publicate sâmbătă de Ministerului Finanțelor.
Execuția bugetului general consolidat în primele patru luni din 2022 s-a încheiat cu un deficit de 16,33 miliarde de lei, în scădere față de 20,7 miliarde de lei în aceeași perioadă a anului 2021, a anunțat miercuri Ministerul de Finanțe.
Uniunea Europeană propune prelungirea suspendării regulilor fiscale cu încă un an, din cauza efectelor asupra economiei europene a conflictului din Ucraina, dar analiștii se întreabă dacă nu cumva ar fi timpul de schimbări fundamentale.
Polonia, care plănuiește o creștere masivă a bugetului pentru apărare după invazia rusă în Ucraina, vrea să determine UE să nu ia în considerare cheltuielile militare la calculul deficitului bugetar.
Bugetul consolidat a încheiat anul 2021 cu un deficit de 6,72% din produsul intern brut, sub estimarea inițială de peste 7% din PIB. Deficitul este mai redus decât cel înregistrat în 2020, când a fost de 9,6% din PIB.
Deficitul bugetar al României va ajunge probabil în final sub ținta prevăzută pentru acest an, a afirmat ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, într-un interviu acordat Bloomberg și citat de Agerpres.
Guvernul este preocupat de păstrarea echilibrului bugetar, iar România își va respecta angajamentul față de Comisia Europeană de a reduce anul viitor deficitul bugetar la 6,2% din PIB pe metodologia ESA, a spus vineri premierul Nicolae Ciucă.
Bugetul general consolidat a înregistrat în primele zece luni ale anului un deficit de 47,98 miliarde de lei (4,03% din produsul intern brut), potrivit Ministerului Finanțelor.
Cardurile de energie, care reprezintă un sprijin pentru plata facturilor la energie, urmează să fie distribuite de pe 1 februarie populației, iar începând cu 20 februarie oamenii își pot plăti facturile cu acestea.
Propaganda pro-Kremlin pe Facebook se manifestă și prin comentarii identice puse de un număr limitat de utilizatori, așa-zișii "troli”, conform global-focus.eu.
România a adoptat, în luna mai 2021, Strategia națională pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei și radicalizării, însă până acum pașii făcuți pentru implementarea ei sunt timizi.