În prima declarație din calitatea oficială de președinte, susținută la Parlament, Nicușor Dan a vorbit din nou despre cea mai stringentă problemă a României, și anume deficitul bugetar.
România nu a trimis Comisiei Europene Raportul Anual de Progres privind reducerea deficitului bugetar, pe care trebuia să îl trimită până la data de 30 aprilie ca parte a implementării planului.
Comisia Europeană a redus la 1,4%, de la 2,5% anterior, estimările privind creșterea economiei românești în acest an, și a avertizat că deficitul guvernamental va rămâne la un nivel ridicat, de 8,6% din PIB în 2025 și 8,4% din PIB în 2026.
Președintele interimar al USR Dominic Fritz a declarat luni că toate cele patru partide proeuropene - PSD, PNL, USR și UDMR - ar trebui să participe la guvernare.
Deficitul bugetar a urcat la 0,58% din PIB în prima lună din acest an, comparativ cu 0,45% din PIB în perioada similară a anului trecut, potrivit datelor publicate joi de Ministerul Finanțelor.
În al treilea trimestru al anului 2024, Bulgaria a înregistrat cel mai mare deficit bugetar dintre statele membre ale Uniunii Europene, cu un nivel de 8,7% din PIB, conform datelor preliminare publicate de Eurostat, scrie „24 Ceasa” (Bulgaria).
Bruxelles validase în noiembrie traiectoria franceză prezentată de Michel Barnier, înainte ca guvernul să fie răsturnat. Noul ministru al Economiei, Eric Lombard, era așteptat luni și marți la Bruxelles, notează „Le Monde” (Franța).
Cele mai vulnerabile țări sunt Franța și Italia, în schimb, sudul european cândva slab are performanțe economice puternice, scrie „Kathimerini” (Grecia).
Premierul Marcel Ciolacu și ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, au prezentat miercuri datele bugetului de stat pe 2025, care va fi adoptat până la finele lunii ianuarie.
România are nevoie, pentru a asigura un deficit de 7%, de un necesar de finanțare de circa 231 de miliarde de lei, sumă ce va fi asigurată atât de pe piețe externe, cât și de pe cele interne, a declarat, luni, ministrul Finanțelor, Tanczos Barna.
Formațiunea extremistă AUR a depus marți solicitarea pentru convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului în perioada 20-24 ianuarie, scopul fiind începerea procedurii de suspendare a președintelui Klaus Iohannis.
Experții în securitate cibernetică invitați în cadrul webinarului “Riscurile Cibernetice: de la amenințare, la soluții”, care a avut loc miercuri, estimează atacurile cibernetice care au loc zilnic la o valoare de 8,44 trilioane de dolari.
Obișnuiți cu stilul său neconvențional, nu trebuie să fie de mirare că președintele argentinian Javier Milei, după o zi intensă plină de întâlniri s-a lăsat dus de val la un post de televiziune din Italia, relatează RAI News.