Deficitul balanței comerciale s-a adâncit în anul 2020, ajungând la 18,387 miliarde de euro, mai mare cu 1,088 miliarde de euro decât cel înregistrat în anul 2019.
Deficitul comercial al României s-a accentuat în primele 11 luni din 2020, în condițiile îîn care importurile au scăzut cu 7,7%, dar exporturile au coborât și mai mult, cu 11%, potrivit datelor transmise de Institutul Național de Statistică.
Exporturile României au însumat 51,1 miliarde de euro în primele zece luni, în timp ce importurile au urcat până la 65,9 miliarde de euro, arată datele Institutului Național de Statistic (INS).
Valoarea exporturilor realizate de România rămâne mai mică decât în anul precedent, iar importurile au fost și ele afectate de criza economică provocată de pandemia de COVID-19.
Exporturile au scăzut cu 18,1% în primele șase luni, în timp ce importurile au coborât cu doar 12%, ceea ce a dus la adâncirea deficitului comercial, arată datele Institutul Național de Statistică.
Exporturile și importurile și-au revenit ușor în mai, după o cădere pronunțată în aprilie, pe fondul stării de urgență provocate de pandemia de coronavirus.
Activitatea de comerț exterior a României a încetinit considerabil în luna aprilie, când o mare parte din economie a fost blocată de epidemia de coronavirus și de măsurile luate pentru limitarea extinderii acesteia.
Deficitul comercial al României a fost de 14,023 miliarde de euro în primele zece luni ale anului, cu 2,18 miliarde de euro mai mare decât în aceeași perioadă a lui 2018, potrivit Institutului Național de Statistică (INS).
Diferența dintre importurile și exporturile realizate în primele șase luni a fost de 7,69 miliarde de euro, cu 1,38 miliarde de euro mai mult decât în același interval din 2018.
Importurile au devansat exporturile cu aproape 1,5 miliarde de euro în luna mai, astfel că deficitul balanței comerciale a ajuns la 6,5 miliarde de euro după primele cinci luni.
România a adoptat, în luna mai 2021, Strategia națională pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei și radicalizării, însă până acum pașii făcuți pentru implementarea ei sunt timizi.
De la Odesa, până la punctul de trecere a frontierei Palanca-Maiaki-Udobnoe, sunt aproximativ 40 de kilometru, iar taximetriștii percep o taxă de 2000 de hrivne (60 euro) pentru o călătorie până la frontiera cu Moldova.
Ieri, când realizam acest reportaj încă era pace. Astăzi ne-am trezit de la bubuitul obuzelor undeva departe. Se aud de la Cricova, aici unde locuim, iar în acest moment nu știm cine trage.