Conducătorii autoritari nu sunt imuni la valul de sațietate indusă de erodarea încrederii la guvernare, val ce se răspândește acum pe tot cuprinsul lumii.
Un Eurobarometru publicat vineri arată că europenii identifică respectarea democrației, a drepturilor omului și a statului de drept (38 %), precum și puterea economică (34 %) ca fiind principalele atuuri ale UE.
Marele Atatürk, care a deschis calea Iluminismului și modernității pentru națiunea turcă, a punctat clar direcția țării: ”Să se ridice deasupra nivelului civilizației contemporane”; "Pace acasă, pace în lume".
Forțele chineze au fost concentrate în cinci zone din jurul insulei pentru a simula „preluarea controlului asupra câmpului de luptă”, a declarat Comandamentul Teatrului de Est al Armatei Populare Comuniste de Eliberare.
Președintele Klaus Iohannis îndeamnă românii să meargă să voteze și susține că acest lucru este important pentru că „democrația funcionează cu alegeri”.
În Franța, Olanda, Italia, Belgia, Polonia, Ungaria și Austria partide etichetate de adversarii lor drept „de extrema dreaptă” sunt pe o traiectorie care pare că le va aduce scoruri semnificative la alegerile europene de luna viitoare.
La câteva zile după întoarcerea sa din Europa, unde i s-a explicat necesitatea reținerii Rusiei, liderul Chinei, Xi Jinping s-a folosit de întâlnirea sa cu președintele Vladimir Putin ca să pună Occidentul în fața unei realități deloc confortabile.
Imaginați-vă că protestatarilor din campusuri li se va îndeplini mâine dorința: nu numai un „Armistițiu acum!” în Gaza, ci și constituirea unei „Palestina liberă”. Cât de liberă ar fi acea viitoare Palestina?
Apariția unor guverne care nu mai respectă valorile statului de drept în Europa Centrală este îngrijorătoare în cadrul celor douăzeci și șapte. Mai ales că unele dintre acestea mențin un discurs ambiguu privind sprijinul pentru Ucraina.
Alegătorii din multe țări suferă de o criză de încredere în ceea ce privește democrațiile și instituțiile din statele lor, arată un sondaj internațional realizat de o organizație de monitorizare a guvernării.
Statul de drept este în declin în înteaga Uniune Europeană (UE), pentru că guvernele continuă să slăbească verificările legate de statul de drept și de democrație, a declarat o rețea lider în domeniul libertăților civice, potrivit Mediapool.
Obișnuiți cu stilul său neconvențional, nu trebuie să fie de mirare că președintele argentinian Javier Milei, după o zi intensă plină de întâlniri s-a lăsat dus de val la un post de televiziune din Italia, relatează RAI News.
Uniunea Europeană nu pregătește un „pașaport de carbon” sau alte inițiative prin care să restricționeze libertatea de mișcare a cetățenilor, așa cum s-a vehiculat pe site-uri și publicații din România și din Republica Moldova.
Propaganda pro-Kremlin pe Facebook se manifestă și prin comentarii identice puse de un număr limitat de utilizatori, așa-zișii "troli”, conform global-focus.eu.