Klaus Iohannis a promulgat luni Legea privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea antițigănismului. Ea prevede pedepse cu închisoarea între 3 luni și 3 ani pentru cei care promovează, în public, idei, concepții sau doctrine antițigăniste.
Începând cu 1 decembrie 2020, CNCD implementează, în parteneriat cu Asociația Institutul pentru Politici Publice proiectul ”Combaterea discriminării în clasă – ghid pentru profesori”.
E esențial ca toate forțele politice să înțeleagă necesitatea eliminării discursului urii, a agendei șovine și extremiste, a transmis Klaus Iohannis, cu prilejul Zilei Minorităților Naționale din România.
Camera Deputaților a adoptat marți proiectul de Lege privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea antițigănismului, inițiat în 2019 de deputați de la toate partidele parlamentare, mai puțin PNL.
Populația romă a cunoscut niveluri șocante de rasism instituțional și discriminare în întreaga UE în perioada de lockdown din primăvară. Mai puțin stigmatizați în timpul celui de-al doilea val, romii nu au cunoscut îmbunătățiri a situației sociale
Biroul de Legătură al Parlamentului European în România a organizat miercuri webinar-ul cu tema ”Combaterea dezinformării și identificarea știrilor false”.
Comunitățile de romi au suferit, în pandemie, de o intensificare a discriminării. În plus, s-au înrăutățit condițiile de trai ale unor comunități aflate oricum la limita supraviețuirii, iar copiii săraci au avut mai puțin acces la educație.
De la debutul pandemiei de COVID-19, discuțiile despre rasism, în special rasismul la adresa asiaticilor, au revenit în atenția mediei. Cu toate acestea, ura la adresa asiaticilor continuă să se răspândească în mediul online.
Subreprezentarea în mass-media a persoanelor cu origini rasiale sau etnice minoritare rămâne o problemă, iar Comisia Europeană lucrează la soluții, inclusiv la sprijin financiar, a declarat vicepreședintele Věra Jourová, într-un interviu EURACTIV.
De Ziua Internațională a Drepturilor Copilului, președintele Klaus Iohannis atrage atenția asupra discriminării și abuzurilor la care sunt supuși mulți tineri și copii aflați în sistemul de protecție socială.
Din motive ostensibile, schimburile economice ale României cu Japonia, precedente celui de-al Doilea Război Mondial au fost ignorate de istorici, până în ultimul deceniu al veacului trecut, scrie dr Radu Șerban.
Cât de digitale vor fi investițiile în agricultură și în dezvoltarea rurală în ultimii ani? O înrebare la care condițiile pandemiei par să forțeze acțiunea urgentă. O întrebare la care Comisia Europeană răspunde și prin finanțări concrete.