România a produs cu peste 10% mai puțină energie electrică în primele șapte luni ale anului, arată datele publicate vineri de Institutul Național de Statistică.
România și-a propus să asigure mai puțin de 28% din consumul de energie al anului 2030 din surse regenerabile, un obiectiv mult sub potențialul național, consideră producătorii de energie verde.
Consumul final de energie electrică în 2018 a fost de 55,881 miliarde kWh, cu 2,3% mai mare față de anul precedent, arată datele Institutului Național de Statistică.
Secretarul american de Stat, Mike Pompeo, a avertizat Ungaria că Rusia încearcă să divizeze Occidentul, subliniind că SUA nu-l vor lăsa pe președintele rus, Vladimir Putin, ”să sape o prăpastie între prietenii din NATO”, scrie Voice of America.
Consumul de electricitate s-a apropiat marți de nivelurile record atinse în urmă cu doi ani, iar importul a crescut semnificativ pentru că producția locală nu a putut acoperi nevoia de energie.
Comisia Europeană va evalua în mod amănunțit prevederile privind prețul gazelor din OUG dată de Guvern, în special compatibilitatea sa cu Tratatul, Directiva privind gazele naturale și Directiva privind electricitatea.
Prețul gazelor din România a fost mai mic decât jumătate din media UE, iar tarifele pentru electricitatea livrată populației sunt, de asemenea, mult sub media europeană.
Prețul mediu al energiei pentru vineri este de 344 de lei pe MWh pe piața spot a bursei de specialitate OPCOM, în creștere cu 38% față de acum o săptămână, potrivit datelor operatorului pieței.
Licitațiile ar putea fi anulate, ca și în urmă cu trei luni, pentru că ar provoca o creștere foarte mare a facturilor de electricitate în rândul populației.
Cât de digitale vor fi investițiile în agricultură și în dezvoltarea rurală în ultimii ani? O înrebare la care condițiile pandemiei par să forțeze acțiunea urgentă. O întrebare la care Comisia Europeană răspunde și prin finanțări concrete.