Aproximativ fiecare al zecelea bulgar - 11,9%, nu numai că intenționează să emigreze în străinătate, dar a luat deja o astfel de decizie și este foarte probabil să o pună în practică foarte curând. Cei cu studii, în schimb, nu prea ar mai emigra.
"Adio, Cuba! Revoluția ne-a trădat", auzeam spunându-se din ce în ce mai des în iunie, în timp ce beam încă o bere sub arcadele hotelului Inglaterra, în inima Havanei, chiar în fața Parcului Central și la o aruncătură de băț de Capitoliu.
Sunt artiști, jurnaliști, informaticieni, academicieni. Cele mai strălucite minți ale Rusiei părăsesc țara în masă. Unde se duc? Ce i-a împins către această decizie? Ce țară lasă în urmă?
Chiar dacă are imaginea unei țări preferați de imigranți, Germania este și o țară din care cetățenii emigrează, preferând în general alte state europene.
Populația rezidentă a României număra 19.405.000 de persoane la 1 ianuarie 2019, în scădere cu 125.500 de persoane față de 1 ianuarie 2018, arată datele provizorii ale Institutului Național de Statistică.
Fiecare al 5-lea moldovean, care încă se mai află în Republica Moldova, ar pleca pentru totdeauna din țară. Aceasta înseamnă 21% din numărul total de cetățeni. Alți 35% ar pleca din Moldova doar pentru o anumită perioadă. 42% nu ar pleca din țară.
În februarie, România a pierdut 10.137 de locuitori, mai mulți decât în aceeași lună a anului trecut, această situație fiind generată în principal de o reducere natalității, potrivit datelor publicate vineri de INS.
Estimările legate de numărul românilor care au plecat din țară sunt de circa 3,4 milioane de oameni din 2007 până în 2017, cifră care plasează România pe locul doi în lume, după Siria, a spus Luciana Lăzărescu, de la CDCDI.
În încercarea de a convinge românii din străinătate să devină antreprenori la ei acasă, statul le-ar putea oferi până la 50.000 de euro celor care se întorc să înceapă o afacere.
Propaganda pro-Kremlin pe Facebook se manifestă și prin comentarii identice puse de un număr limitat de utilizatori, așa-zișii "troli”, conform global-focus.eu.
România a adoptat, în luna mai 2021, Strategia națională pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei și radicalizării, însă până acum pașii făcuți pentru implementarea ei sunt timizi.
De la Odesa, până la punctul de trecere a frontierei Palanca-Maiaki-Udobnoe, sunt aproximativ 40 de kilometru, iar taximetriștii percep o taxă de 2000 de hrivne (60 euro) pentru o călătorie până la frontiera cu Moldova.