Prețul gazelor din România a fost mai mic decât jumătate din media UE, iar tarifele pentru electricitatea livrată populației sunt, de asemenea, mult sub media europeană.
Rețelele de distribuție a energiei electrice și a gazelor naturale au nevoie de investiții de peste 10 miliarde de euro pe termen lung pentru înlocuirea infrastructurii cu durata de viață depășită, estimează asociația distribuitorilor.
Producția de energie electrică a României a scăzut cu aproape 4 procente anul trecut, ceea ce a provocat o ușoară creștere a importurilor de electricitate și o diminuare a exportului.
De la 1 octombrie se majorează accizele la combustibili, dar și prețul gazelor și electricității livrate consumatorilor casnici. De obicei, aceste creșteri de preț generează scumpiri în cascadă.
Licitațiile ar putea fi anulate, ca și în urmă cu trei luni, pentru că ar provoca o creștere foarte mare a facturilor de electricitate în rândul populației.
Prețul energiei electrice pentru consumatorii casnici va crește cu până la 8% de la 1 iulie, potrivit deciziei de joi a Comitetului de reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
Energia din surse regenerabile a asigurat anul trecut 42,29% din producția națională de electricitate, se arată într-un raport al ANRE privind piața de energie electrică în 2016.
România are un sistem energetic îmbătrânit, poluant și ineficient. De aceea, în următorii ani, energia regenerabilă va asigura 60% din necesarul energetic. În realitate, doar 1% dintre români folosesc energia solară pentru încălzirea locuințelor.
Din motive ostensibile, schimburile economice ale României cu Japonia, precedente celui de-al Doilea Război Mondial au fost ignorate de istorici, până în ultimul deceniu al veacului trecut, scrie dr Radu Șerban.
Cât de digitale vor fi investițiile în agricultură și în dezvoltarea rurală în ultimii ani? O înrebare la care condițiile pandemiei par să forțeze acțiunea urgentă. O întrebare la care Comisia Europeană răspunde și prin finanțări concrete.