Guvernul a publicat vineri documentul primit de la autoritățile ucrainene privind motivele pentru care liderul AUR George Simion are interdicție să intre pe teritoriul Ucrainei.
Peste 200 de copii de etnie română din Ucraina au fost în tabere de vacanță în România pe durata verii, ultima tabără fiind în localitatea Sângeorz Băi, județul Bistrița-Năsăud, a informat vineri Consulatul României din Solotvino, Ucraina.
DRP anunță deschiderea procesului de selecție a asociațiilor, fundațiilor și a altor organizații nonguvernamentale în vederea derulării Programului de acordare de burse elevilor etnici români înscriși în școlile cu predare în română din Ucraina.
Guvernul ungar a adoptat, în prima sa ședință după alegerile din aprilie, un „Memorandum pentru protecția maghiarilor din Transcarpatia”, document care a fost trimis deja liderilor tuturor țărilor NATO, precum și secretarului general al Alianței.
Ambasada Federației Ruse susține că e falsă informația lansată de Serviciu de securitate al Ucrainei, potrivit căruia serviciile speciale ruse au planificat incendierea a două școli cu predare în limba română din regiunea Cernăuți.
Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, a făcut joi o vizită de lucru la Cernăuți, Ucraina, prilej cu care a avut o întrevedere cu omologul ucrainean, Pavlo Klimkin. În centrul atenției s-a aflat situația învățământului în limbile minorităților.
Executivul a modificat miercuri o ordonanță de urgență pentru a veni în sprijinul etnicilor români din Ucraina, afectați de noua Lege a educației promulgată recent de președintele Petro Poroșenko.
Președintele Klaus Iohannis a avut miercuri o convorbire telefonică cu omologul ucrainean, Petro Poroșenko, la solicitarea acestuia. Principala temă de discuție a fost Legea Educației recent adoptată și care-i afectează pe etnicii români din Ucraina.
Pavel Klimkin a spus la București că Legea educației nu restrânge dreptul minorităților de a învăța în limba maternă, ci le oferă posibilitatea unei mai mari implicări în societate. Spre deosebire de Ungaria, România susține în continuare Kievul.
Ministrul ungar de Externe, Péter Szijjártó, declară că noua lege ucraineană a învățământului încalcă principiile Acordului de asociere UE-Ucraina și anunță că va iniția o reuniune consultativă a miniștrilor de externe pentru revizuirea Acordului.
Declarația a fost făcută marți agenției MTI de către ministrul de Externe, Péter Szijjártó, după ce președintele Petro Poroșenko a promulgat legea care îngrădește predarea în limba minorităților din Ucraina. România nu a avut o reacție oficială.
Președintele Ucrainei a promulgat controversata Lege a educației. Comunitatea românească din Ucraina îi solicitase lui Petro Poroșenko să blocheze prin veto această lege, considerând că duce la asimilarea lingvistică a minorităților naționale.
Formațiunea extremistă AUR a depus marți solicitarea pentru convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului în perioada 20-24 ianuarie, scopul fiind începerea procedurii de suspendare a președintelui Klaus Iohannis.
Experții în securitate cibernetică invitați în cadrul webinarului “Riscurile Cibernetice: de la amenințare, la soluții”, care a avut loc miercuri, estimează atacurile cibernetice care au loc zilnic la o valoare de 8,44 trilioane de dolari.
Obișnuiți cu stilul său neconvențional, nu trebuie să fie de mirare că președintele argentinian Javier Milei, după o zi intensă plină de întâlniri s-a lăsat dus de val la un post de televiziune din Italia, relatează RAI News.