Germania vrea să folosească Conferința privind Viitorul Europei ca punct de plecare pentru dezvoltarea UE, eventual pentru a modifica tratatele și pentru a aboli unanimitatea în procesul decizional privind politică externă a Uniunii.
Toate formațiunile de pe eșichierul politic se pronunță pentru o integrare mai strânsă a României cu restul Uniunii Europene, dar multor politicieni le-ar fi greu să evidențieze care vor fi avantajele.
El a atacat mai multe tabuuri în discursul său privind reformarea UE. La Sorbona, Macron a lansat o serie de propuneri concrete referitoare la viitorul UE, într-un discurs care a semănat cu unul din campania electorală, scrie EurActiv Franța.
Europarlamentarul Cristian Preda crede că scenariul cel mai probabil după care va evolua Uniunea Europeană este o combinație între idealul federalist și Europa cu mai multe viteze.
Președintele Comisiei Europene, Jean Claude-Juncker, și-a încheiat vizita în România cu un dialog despre viitorul Uniunii Europene pe care l-a avut cu cetățenii, cărora le-a răspuns la întrebări legate de țara noastră, dar și despre Brexit.
Antonio Tajani, președintele Parlamentului European, a avut un discurs ce îndeamnă la unitate și la o reformare a Uniunii, acuzând birocrația prea mare. „UE e încă incompletă, distantă față de problemele concrete, ineficace și prea birocratică”.
Biroul de Informare al Parlamentului European în România organizează dezbaterea ”Uniunea Europeană: priorități și provocări după șase decenii de existență”. Una dintre concluziile este că România vrea mai multă Europă.
Serbarea a 60 de ani de la crearea Uniunii Europene ar trebui să fie un prilej de reflecție asupra a tot ceea ce au reusit să obțină statele membre atunci când au înțeles că singura cale de a merge înainte este prin cooperare.
Polonia consideră că politica germană acționează împotriva intereselor sale și Varșovia se va opune "cu toată forța" Europei cu două viteze la summitul UE care are loc săptămâna aceasta la Roma, a declarat liderul partidului aflat la putere.
"Europa este viitorul nostru comun", intenționează să declare cei 27 de lideri ai Uniunii Europene la Roma, săptămâna viitoare, în ciuda celui mai grav "blowback" al său vreodată - Brexit, scrie Reuters, în exclusivitate.
Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene Margaritis Schinas spune că România nu trebuie să se teamă că va fi exclusă din proiectele UE printr-o Europă cu mai multe viteze și că ar trebui să ne distanțăm de profeții care prevestesc sfârșitul UE.
Experții în securitate cibernetică invitați în cadrul webinarului “Riscurile Cibernetice: de la amenințare, la soluții”, care a avut loc miercuri, estimează atacurile cibernetice care au loc zilnic la o valoare de 8,44 trilioane de dolari.
Obișnuiți cu stilul său neconvențional, nu trebuie să fie de mirare că președintele argentinian Javier Milei, după o zi intensă plină de întâlniri s-a lăsat dus de val la un post de televiziune din Italia, relatează RAI News.
Uniunea Europeană nu pregătește un „pașaport de carbon” sau alte inițiative prin care să restricționeze libertatea de mișcare a cetățenilor, așa cum s-a vehiculat pe site-uri și publicații din România și din Republica Moldova.