Uniunea Europeană restricționează exporturile de vaccinuri anti-COVID 19 după disputele cu AstraZeneca, într-o încercare de a-și asigura necesarul de doze.
Parlamentul European a aprobat un acord între UE și China de a proteja numele a 200 de specialități agroalimentare din Europa și China împotriva falsificării.
Raportul Comisiei Europene privind transportul pe mare al animalelor vii arată grave încălcări ale legislației comunitare și lipsa totală a informațiilor despre condiția animalelor atunci când ajung la destinație.
Ministrul de interne a anunțat joi că, prin Ordonanța militară numărul 9, a fost eliminată interdicția privind exportul de cereale și alte produse alimentare, introdusă în urmă cu o săptămână.
Produsele procesate incluse pe lista produselor agroalimentare pentru care a fost interzis exportul pe perioada stării de urgență ar putea fi eliminate la începutul săptămânii viitoare, afirmă ministrul agriculturii, Adrian Oros.
Premierul Ludovic Orban susține că e „un adevărat dezmăț în materie de export de cereale”, deși cantitățile exportate sunt chiar mai mici decât anul trecut. Și totuși, Guvernul pregătește blocarea exporturilor și chiar rechiziții.
Cazul oilor moarte din Portul Midia a dus la o dezbatere în PE. În timp ce românii au ținut partea crescătorilor de animale și au susținut că România respectă regulile UE, mai mulți eurodeputați au cerut interzicerea transportului animalelor vii.
Comisarul pentru sănătate Vytenis Andriukaitis a cerut viitorului executiv european să includă bunăstarea animalelor între prioritățile sale după cazul vaporului încărcat cu oi vii parțial scufundat în portul Midia.
Comisarul european Vytenis Andriuikaitis i-a solicitat ministrului român al agriculturii, Petre Daea, oprirea exportului a 70.000 de oi către zona Golfului Persic pentru că nu ar fi asigurate condiții bune pentru transportul animalelor.
Din motive ostensibile, schimburile economice ale României cu Japonia, precedente celui de-al Doilea Război Mondial au fost ignorate de istorici, până în ultimul deceniu al veacului trecut, scrie dr Radu Șerban.
Cât de digitale vor fi investițiile în agricultură și în dezvoltarea rurală în ultimii ani? O înrebare la care condițiile pandemiei par să forțeze acțiunea urgentă. O întrebare la care Comisia Europeană răspunde și prin finanțări concrete.