Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat miercuri seară că a discutat cu prim-ministrul Nicolae Ciucă despre oprirea exportului de floarea-soarelui și a vorbit și despre scheme de ajutor de stat pentru sectorul de procesare.
Ucraina, un producător global important de produse agricole, a interzis exportul de îngrășăminte, pe fondul efectelor invaziei Rusiei, a anunțat sâmbătă Ministerul Agriculturii, transmite Reuters.
Guvernul rus a interzis exporturile de zahăr și lemn „în țările ostile” și pe cele de cereale în statele din Uniunea Economică Eurasiatică (UEE) pentru a proteja piața internă, a anunțat Ministerul pentru Dezvoltare Economică, citat de agenția Tass.
Guvernul Rusiei a anunțat joi că a interzis exporturile de echipamente de telecomunicații, medicale, auto, agricole, electrice și tehnice, printre alte articole, până la finalul lui 2022.
După ce mai multe state din regiune au spus că vor limita exporturile pentru a-și asigura aprovizionarea cu alimente, ministrul agriculturii din România spune că România nu va lua, deocamdată, o măsură similară.
Statele Unite au avertizat firmele chinezești că se vor suporta consecințe dacă vor încerca să se sustragă oricăror controale la export impuse Moscovei, în cazul în care Rusia invadează Ucraina.
Peste 38 milioane de locuri de muncă din UE sunt susținute de exporturile blocului comunitar. Cu un deceniu în urmă, exporturile susțineau doar 27 de milioane de locuri de muncă. În România, circa 1,6 milioane de oameni depind de exporturi.
Exporturile de produse agroalimentare ale UE au ajuns anul trecut la 184 miliarde de euro, iar importurile - la 122 miliarde de euro. Ambele valori reprezintă o ușoară creștere de 1,4 % și, respectiv, de 0,5 %, comparativ cu 2019.
Liderii UE au aprobat mecanismul Comisiei Europene de condiționare a exportului de vaccinuri în afara Europei, dar au îndemnat la prudență în ceea ce privește utilizarea acestuia.
Comisia Europeană a decis miercuri să înăsprească controalele asupra exporturilor de vaccin împotriva COVID-19, în urma unor neînțelegeri cu AstraZeneca.
Cardurile de energie, care reprezintă un sprijin pentru plata facturilor la energie, urmează să fie distribuite de pe 1 februarie populației, iar începând cu 20 februarie oamenii își pot plăti facturile cu acestea.
Propaganda pro-Kremlin pe Facebook se manifestă și prin comentarii identice puse de un număr limitat de utilizatori, așa-zișii "troli”, conform global-focus.eu.
România a adoptat, în luna mai 2021, Strategia națională pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei și radicalizării, însă până acum pașii făcuți pentru implementarea ei sunt timizi.