Procesul de aderare la UE care se deschide pentru Ucraina și Moldova nu trebuie să lase în urmă Macedonia de Nord, Muntenegru, Albania, Bosnia - Herțegovina, Serbia și Kosovo, care bat de două decenii la ușa Uniunii, scrie Le Monde.
Între graba ucraineană și întârzierile în aderările țărilor din Balcanii de Vest, Uniunea Europeană trebuie să reflecteze asupra unei metode de integrare în ritm susținut, dar în etape succesive.
Înainte de summitul UE-Balcanii de Vest, care va avea loc pe 23 iunie, Huffington Post Grecia trece în revistă situația din zonă, plus România și Republica Moldova.
"Comunitatea politică europeană" completează procesul de aderare la UE și nu este o "alternativă", a declarat joi președintele Emmanuel Macron. în urma îngrijorărilor celor din sala de așteptare a UE că ideea ar putea servi ca o modalitate de a exclu
Tot mai multe apeluri la reforma UE s-au auzit în ultimele zile, dar cum multe state membre se opun ideii de modificare a tratatelor, extinderea UE ar putea deveni o monedă de schimb.
Germania vrea să folosească Conferința privind Viitorul Europei ca punct de plecare pentru dezvoltarea UE, eventual pentru a modifica tratatele și pentru a aboli unanimitatea în procesul decizional privind politică externă a Uniunii.
Statele din Balcanii de Vest mai au un drum lung de parcurs până să adere la Uniunea Europeană, însă scopul Germaniei este ca ele să ajungă acolo, a declarat luni cancelarul german Angela Merkel.
Slovenia, care deține președinția semestrială a Consiliului Uniunii Europene, și-a anunțat intenția de a relansa extinderea UE în zona Balcanilor de Vest, după ce discuțiile au fost frânate în ultima perioadă.
Comisia Europeană a adoptat marți un amplu Plan economic și de investiții pentru Balcanii de Vest, care urmărește să stimuleze redresarea economică pe termen lung a regiunii.
Statele membre ale Uniunii Europene au ajuns la un acord politic asupra lansării negocierilor de aderare cu Macedonia de Nord și Albania, a anunțat marți comisarul european pentru vecinătate și extindere Oliver Varhelyi, relatează Euronews.
Propaganda pro-Kremlin pe Facebook se manifestă și prin comentarii identice puse de un număr limitat de utilizatori, așa-zișii "troli”, conform global-focus.eu.
România a adoptat, în luna mai 2021, Strategia națională pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei și radicalizării, însă până acum pașii făcuți pentru implementarea ei sunt timizi.
De la Odesa, până la punctul de trecere a frontierei Palanca-Maiaki-Udobnoe, sunt aproximativ 40 de kilometru, iar taximetriștii percep o taxă de 2000 de hrivne (60 euro) pentru o călătorie până la frontiera cu Moldova.