Guvernul aprobă miercuri o Ordonanță de urgență elaborată de Ministerul Apărării care prevede finanțarea piloților ucraineni, antrenați în România la baza militară de la Fetești.
Ministrul apărării din Ucraina, Rustem Umerov, a anunțat joi că piloții ucraineni și-au început antrenamentul pe F-16 în România, iar el se pregătește să vină în vizită.
Mihailo Podoliak, consilier al șefului cancelariei prezidențiale de la Kiev, a declarat că partea ucraineană nu confirmă și nici nu infirmă oficial informațiile referitoare la presupusa sosire în Ucraina a primului lot de avioane F-16.
Dincolo de materialele livrate în cadrul noului ajutor american, ucrainenii mizează pe sosirea avioanelor de luptă F-16 pentru a recâștiga inițiativa la sol împotriva inamicului rus.
Olanda a predat miercuri încă trei avioane de vânătoare F-16 unei facilități de instruire din România, unde piloții și personalul de sol ucrainean sunt învațați să zboare și să întrețină avioanele în luptă.
Ministerul olandez al Apărării a confirmat că va furniza încă șase avioane de luptă F-16 forțelor armate ucrainene, care se vor alătura celor 18 aeronave de luptă deja trimise într-un centru de antrenament din România, înainte de a ajunge în Ucraina.
Ceremonia de inaugurare a Centrului European de Instruire F-16 (European F-16 Training Center – EFTC) a avut loc loc luni, în Baza 86 Aeriană „Locotenent Aviator Gheorghe Mociorniță” din Fetești.
Olanda a trimis marți primele cinci avioane de luptă F-16 în România, pentru a fi folosite la pregătirea piloților ucraineni, relatează Reuters, preluată de The Guardian.
Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a semnat marți scrisoarea de intenție între Ministerul Apărării din România, Ministerul Apărării al Regatului Țărilor de Jos și Compania Lockheed Martin privind Centrul de pregătire F-16 din România.
Ministrul ucrainean al apărării, Oleksi Reznilov, a declarat pentru Bild că Ucraina ar putea începe să folosească avioane de vânătoare F-16 în primăvara anului 2024.
Experții în securitate cibernetică invitați în cadrul webinarului “Riscurile Cibernetice: de la amenințare, la soluții”, care a avut loc miercuri, estimează atacurile cibernetice care au loc zilnic la o valoare de 8,44 trilioane de dolari.
Obișnuiți cu stilul său neconvențional, nu trebuie să fie de mirare că președintele argentinian Javier Milei, după o zi intensă plină de întâlniri s-a lăsat dus de val la un post de televiziune din Italia, relatează RAI News.
Uniunea Europeană nu pregătește un „pașaport de carbon” sau alte inițiative prin care să restricționeze libertatea de mișcare a cetățenilor, așa cum s-a vehiculat pe site-uri și publicații din România și din Republica Moldova.