Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a semnat marți scrisoarea de intenție între Ministerul Apărării din România, Ministerul Apărării al Regatului Țărilor de Jos și Compania Lockheed Martin privind Centrul de pregătire F-16 din România.
Ministrul ucrainean al apărării, Oleksi Reznilov, a declarat pentru Bild că Ucraina ar putea începe să folosească avioane de vânătoare F-16 în primăvara anului 2024.
Norvegia va deveni a treia țară care va dona Kievului avioane de luptă F-16 pentru consolidarea arsenalului său aerian datând din epoca sovietică, au informat joi trei mass-media norvegiene, fără a cita vreo sursă, conform The Defense Post.
Guvernul grec a găzduit la Atena câțiva lideri ai UE și ai țărilor balcanice, pentru a discuta despre o posibilă extindere a Uniunii și despre sprijinul militar pentru Ucraina.
Într-un discurs rostit în fața șefilor unor misiuni diplomatice ucrainene, președintele Volodimir Zelenski a declarat că luna aceasta piloții ucraineni vor începe instructajul pe avioanele tip F-16, scrie The Washington Post.
România ar putea începe în luna august să pregătească piloți ucraineni pe avioanele F-16, iar proiectul "va ține foarte mult", potrivit președintelui Klaus Iohannis.
Statele Unite și-au dat aprobarea pentru livrarea de avioane de luptă americane Ucrainei. Ministrul rus al afacerilor externe, Serghei Lavrov, deplânge o ”escaladare inacceptabilă”, scrie Le Figaro.
Incursiuni și sabotaje fără precedent în Rusia, insistență pusă pe apărarea antiaeriană, verde din partea Statelor Unite pentru atacuri în Crimeea... Și dacă ofensiva ucraineană a început deja?, se întreabă Le Temps.
La summitul G7 din Japonia, Joe Biden a ridicat veto-ul asupra furnizării de către aliații Kievului a acestor avioane americane. Dar puține țări le pot livra rapid, mai ales că piloții ucraineni trebuie să fie antrenați în prealabil.
Propaganda pro-Kremlin pe Facebook se manifestă și prin comentarii identice puse de un număr limitat de utilizatori, așa-zișii "troli”, conform global-focus.eu.
România a adoptat, în luna mai 2021, Strategia națională pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei și radicalizării, însă până acum pașii făcuți pentru implementarea ei sunt timizi.
De la Odesa, până la punctul de trecere a frontierei Palanca-Maiaki-Udobnoe, sunt aproximativ 40 de kilometru, iar taximetriștii percep o taxă de 2000 de hrivne (60 euro) pentru o călătorie până la frontiera cu Moldova.