Decretarea stării de urgență în România din cauza COVID-19 a adus cu sine o premieră în țară - autoritățile au decis că pot închide site-uri de știri pe motiv că promovează informații false pe tema pandemiei.
Comisia Europeană a lansat, în cadrul site-ului dedicat informării despre pandemie, o secțiune care să combată dezinformarea cu privire la noul coronavirus. Comisia i-a chemat la discuții pe giganții virtualului și pe asociația EDiMA.
Campaniile de manipulare și dezinformare ale Rusiei pot fi privite în două feluri: fie ca tehnică revoluționară de remodelare a ordinii mondiale, ori ca o reinterpretare a tehnicilor folosite de KGB în timpul Războiului Rece, scrie Mediastandard.
Ministrul de interne, Ion Marcel Vela, a transmis miercuri către ANCOM propunerea Grupului de comunicare strategică de dezactivare a site-ului https://stiridemoment.ro.
O poveste din povești autentice, surprinse pe teren de jurnaliștii de la Report.md. Ce spun oamenii, cum lucrează până și azi o propagandă perpetuată de-a lungul atâtor decenii, ce spun tinerii, cum s-au golit satele, cum bate Sputnikul la Iași.
Pe o porțiune de aproape 60 de kilometri de la vama Albița, spre Vaslui, în interiorul României, poate fi recepționat un post de radio juridic inexistent în Republica Moldova și România – „Sputnik FM–Moldova”.
În cele câteva luni în care colegii noștri de la Report.md au colindat Republica Moldova în lung și în lat documentându-se pentru reportaje, au auzit această propozitie de zeci de ori.
De la dezinformare, nivelul următor a fost acela de acțiuni concertate de MAL-Information. Informația creată
în acțiuni dedicate de MAL-information e ca virușii mal, de aici și numele; depășește sfera dezinformării.
Cât de digitale vor fi investițiile în agricultură și în dezvoltarea rurală în ultimii ani? O înrebare la care condițiile pandemiei par să forțeze acțiunea urgentă. O întrebare la care Comisia Europeană răspunde și prin finanțări concrete.