Dezinformarea este considerată una dintre principalele amenințări pentru democrație, nu numai în Europa, dar și în restul lumii. În ultimele luni s-a constatat o intensificare a campaniilor de dezinformare în legătură cu politicile Uniunii Europene.
Biroul Electoral Central pentru alegerile europarlamentare și locale din 9 iunie informează că vineri începe campania electorală pentru cele două scrutine și vine cu o serie de recomandări pentru partide și candidați.
Comisia Europeană publică orientări în temeiul Actului legislativ privind serviciile digitale pentru atenuarea riscurilor sistemice online pentru alegeri.
Acuzate că vor "interzice repararea mașinilor de peste 15 ani" sau că "obligă oamenii să mănânce insecte" fără știrea lor, instituțiile europene și funcționarea lor complexă sunt ținte recurente ale campaniilor de dezinformare înainte de alegeri.
Nimic din legislația europeană propusă nu împiedică repararea mașinilor de o anumită vechime. Dimpotrivă, mai multe dispoziții vizează facilitarea reparării mașinilor.
În ultima perioadă, pe mai multe platforme și rețele de socializare au apărut postări tip deepfake care îl implică pe guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu.
Uniunea Europeană nu pregătește un „pașaport de carbon” sau alte inițiative prin care să restricționeze libertatea de mișcare a cetățenilor, așa cum s-a vehiculat pe site-uri și publicații din România și din Republica Moldova.
Societatea Academică din România (SAR) a lansat ghidul practic ”Ucraina, dezinformare și demistificare”, care cuprinde cele mai vehiculate mituri și știri false despre război din 2023.
După ultimatumul trimis de comisarul pentru piața unică Thierry Breton proprietarului X (fostul Twitter), Elon Musk, acum a sosit rândul platformei Meta și a lui Mark Zuckerberg, potrivit IlSole24Ore.
Experții în securitate cibernetică invitați în cadrul webinarului “Riscurile Cibernetice: de la amenințare, la soluții”, care a avut loc miercuri, estimează atacurile cibernetice care au loc zilnic la o valoare de 8,44 trilioane de dolari.
Obișnuiți cu stilul său neconvențional, nu trebuie să fie de mirare că președintele argentinian Javier Milei, după o zi intensă plină de întâlniri s-a lăsat dus de val la un post de televiziune din Italia, relatează RAI News.
Uniunea Europeană nu pregătește un „pașaport de carbon” sau alte inițiative prin care să restricționeze libertatea de mișcare a cetățenilor, așa cum s-a vehiculat pe site-uri și publicații din România și din Republica Moldova.