Scopul agroecologiei, conform Forumului Internațional pentru Agroecologie, este de a găsi căi de recuperare a sistemului alimentar, distrus de agricultura industrială. Dar în Polonia există, se pare, prea multe obstacole pentru a garanta succesul.
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță lansarea a trei noi scheme de sprijin acordate fermierilor afectați de criza COVID-19.
Comisia Europeană a aprobat două schemele de ajutor de stat, în valoare totală de 47,4 milioane de euro, pentru a sprijini companiile românești din sectoarele de creștere a porcilor și păsărilor, în contextul epidemiei de coronavirus.
Guvernul a anunțat miercuri mai multe măsuri de sprijin pentru sectorul agro-alimentar, care vor fi finanțate atât cu bani de la buget, cât și cu fonduri europene.
Europarlamentarii români insistă pentru un sprijin susținut al fermierilor din bugetul UE, pentru ca sectorul agricol să nu fie afectat, în contextul crizei coronavirusului, dar și a secetei care se manifestă în prezent în România.
Anunțat pe 22 aprilie, pachetul conține măsuri referitoare la depozitarea produselor lactate și a cărnii, măsuri de auto-organizare în cadrul pieței și programe de sprijinire a pieței de legume și fructe.
Ministrul economiei, Virgil Popescu și ministrul finanțelor, Florin Cîțu, au cerut sprijinul Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) pentru a demara rapid o strategie de dezvoltare economică post-coronavirus.
Clubul Fermierilor Români solicită sprijin pentru mediul de afaceri în această perioadă și propune, în mod special, o serie de măsuri concrete pentru limitarea impactului negativ al pandemiei de COVID-19 asupra fermierilor români.
Ministrul demis al Agriculturii, Adrian Oros, a declarat joi că derogările succesive pentru folosirea neonicotinoidelor au fost date în ideea de a-i ajuta pe fermieri să vină cu alte soluții, așa cum s-a întâmplat și în alte state membre.
Cazul oilor moarte din Portul Midia a dus la o dezbatere în PE. În timp ce românii au ținut partea crescătorilor de animale și au susținut că România respectă regulile UE, mai mulți eurodeputați au cerut interzicerea transportului animalelor vii.
Cât de digitale vor fi investițiile în agricultură și în dezvoltarea rurală în ultimii ani? O înrebare la care condițiile pandemiei par să forțeze acțiunea urgentă. O întrebare la care Comisia Europeană răspunde și prin finanțări concrete.