Ministrul de finanțe spune că România va evita recesiunea tehnică (scăderea economiei timp de două trimestre consecutive) și va avea o contracție a economiei mai mică decât estimările făcute de agențiile de rating, Comisia Europeană sau FMI.
Execuția bugetului general consolidat în primele cinci luni ale anului 2020 a înregistrat un deficit de 38,84 miliarde de lei, respectiv 3,59% din produsul intern brut estimat pentru acest an, a anunțat vineri Ministerul Finanțelor.
Liderii UE discută vineri viitorul buget al Uniunii și fondul de redresare economică de 750 de miliarde de euro propus de Comisie pentru a depăși criza coronavirusului. Dar, pentru a-l accesa, statele membre vor trebui să-și reducă datoriile publice.
Agenția de evaluare financiară Standard & Poor's (S&P) a confirmat vineri ratingul României la "BBB-/A-3" pentru datoria pe termen lung și scurt în valută și în monedă locală și a menținut perspectiva negativă.
România a emis noi obligațiuni pe piața internațională care îi oferă confortul de a putea finanța în acest an toate cheltuielile din buget fără să existe probleme în perioada următoare, a explicat Florin Cîțu, ministrul finanțelor.
Obiectivul imediat al BNR rămâne asigurarea lichidității necesare finanțării cheltuielilor statului și economiei în condiții de stabilitate relativă a cursului de schimb și de reducere graduală și sustenabilă a dobânzilor, susține Mugur Isărescu.
Ministrul finanțelor susține că programul implementat de guvernul liberal a reușit să susțină companiile private, în vreme ce adversarii politici din PSD nu vor decât să saboteze economia.
România va ieși din această criză cu o structură a economiei, privată și de stat, modificată, dar mai eficientă și mai competitivă, susține ministrul de finanțe, Florin Cîțu
În această rectificare bugetară nu s-a tăiat de nicăieri, susține Florin Cîțu, ministrul finanțelor, care a spus că ministerele au transmis reducerea unor cheltuieli neesențiale ca să ajute bugetul.
Două lucruri sunt certe: moartea și taxele. Dacă, din fericire, epidemia de coronavirus nu a provocat încă niciun deces în România, Ministerul Finanțelor a ținut să reamintească că de taxe nu scăpăm. Nici măcar nu le amânăm.
Într-o decizie fără precedent, Comisia Europeană a propus vineri suspendarea Pactului de Stabilitate și Creștere, pentru a permite statelor membre să cheltuiască „cât va fi nevoie” pentru a salva economiile afectate de pandemia de coronavirus.
România a adoptat, în luna mai 2021, Strategia națională pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei și radicalizării, însă până acum pașii făcuți pentru implementarea ei sunt timizi.
De la Odesa, până la punctul de trecere a frontierei Palanca-Maiaki-Udobnoe, sunt aproximativ 40 de kilometru, iar taximetriștii percep o taxă de 2000 de hrivne (60 euro) pentru o călătorie până la frontiera cu Moldova.
Ieri, când realizam acest reportaj încă era pace. Astăzi ne-am trezit de la bubuitul obuzelor undeva departe. Se aud de la Cricova, aici unde locuim, iar în acest moment nu știm cine trage.