Executivul european a aprobat marți un pachet de investiții de anvergură, totalizând fonduri de coeziune în valoare de 4 miliarde de euro alocate pentru 25 de proiecte majore de infrastructură în zece țări.
Comisarul european Corina Crețu a declarat sâmbătă, la Iași, că rămâne cu un gust amar că Guvernul român a ignorat aproape total șansa obținerii banilor europeni pentru a demara proiectele mari de infrastructură.
Ministrul fondurilor europene, Rovana Plumb, a semnat luni contractul de finanțare pentru proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Timiș, împreună cu Ilie Vlaicu, director general al AQUATIM SA.
Dezvoltarea României este indisolubil legată de absorbția fondurilor europene. Prin politica de coeziune, principalul său instrument de finanțare a investițiilor, UE alocă zeci de miliarde de euro pentru proiecte economice și sociale.
Dezvoltarea economică a Bucureștiului are și dezavantaje: regiunea a primit mai puțini bani de la UE la alocarea fondurilor pentru coeziune, dar acest lucru a motivat autoritățile locale să nu îi lase să se irosească.
Dezvoltarea economică a României este indisolubil legată de fondurile europene. În ultimul deceniu, Uniunea Europeană a fost cel mai mare investitor în România și sute de comunități au beneficiat de ceea ce este numit, generic, „politica de coeziune”
Fondurile europene pentru dezvoltare durabilă înseamnă cu prioritate fonduri pentru mediu. Agenția București-Ilfov a anunțat la Bruxelles câteva date despre primele proiecte finanțate în cadrul financiar 2014-2020.
Aproape două treimi din bugetul fondurilor structurale și de investiții europene pentru perioada 2014-2020 erau angajate pentru proiecte concrete, a anunțat miercuri Comisia Europeană.
Ministrul finanțelor Eugen Teodorovici a anunțat vineri că vrea să propună schimbarea regulilor UE astfel încât de la 1 ianuarie 2019, statele membre să poată finanța proiecte care vor fi decontate din cadrul financiar 2021-2027.
Uniunea Europeană acoperă aproximativ 30% din costurile de finanțare ale unui proiect ce extinde rețeaua de gaze naturale din nord-estul României pentru alimentarea conductei Iași-Ungheni.
Fondurile europene vor finanța extinderea plajelor de pe litoralul românesc al Mării Negre. Practic, în urma investițiilor efectuate cu ajutorul banilor de la UE, suprafața României va crește cu câteva milioane de metri pătrați.
Din motive ostensibile, schimburile economice ale României cu Japonia, precedente celui de-al Doilea Război Mondial au fost ignorate de istorici, până în ultimul deceniu al veacului trecut, scrie dr Radu Șerban.
Cât de digitale vor fi investițiile în agricultură și în dezvoltarea rurală în ultimii ani? O înrebare la care condițiile pandemiei par să forțeze acțiunea urgentă. O întrebare la care Comisia Europeană răspunde și prin finanțări concrete.