În Marea Britanie, Liz Truss și Rishi Sunak, care nu sunt de acord în privința subiectelor economice, susțin trimiterea deportaților în Rwanda. În Italia, Matteo Salvini pledează pentru repatrierea imigranților ilegali.
Comisia Europeană a propus miercuri ca Poloniei, Lituaniei și Letoniei să li se permită să suspende unele dispoziții ale dreptului de azil timp de șase luni, din cauza afluxului de migranți din Belarus, relatează AFP.
Bulgaria a protestat față de unele declarații „arogante” ale președintelui Franței, Emmanuel Macron, și a convocat-o lunea viitoare pe ambasadoarea franceză la Sofia, Florence Robine, pentru a-i transmite nemulțumirea, informează sâmbătă EFE.
Ministrul bulgar al Apărării intenționează să trimită militari pentru a întări paza la granița cu Turcia. Frontierele externe ale UE ar trebui să fie apărate "folosind arme, dacă este necesar”.
Italia le cere celorlalte state membre ale Uniunii Europene care participă la operațiunile Frontex din Marea Mediterană să transporte în propriile porturi imigranți extracomunitari salvați, pledând pentru solidaritate la nivel comunitar.
Circa 10.000 de migranți au fost salvați, de miercuri până sâmbătă, în largul Libiei, în timp ce alți cel puțin 54 au murit înecați, potrivit gărzilor de coastă italiene și libiene, citate de AFP.
În ultimele două zile, polițiștii de frontieră au oprit 21 de cetățeni din Irak și Afganistan, care au încercat să intre ilegal în România, și 111 solicitanți de azil care au încercat să iasă ilegal din țară, ascunși în interiorul unui automarfar.
O curte de apel federală a menținut joi suspendarea temporară a ordinului președintelui Donald Trump prin care se restrângea accesul în Statele Unite, transmite Reuters.
În primele 10 zile de mandat, Trump a luat o serie de măsuri mai mult sau mai puțin controversate, totul culminând cu interdicția temporară de intrare în SUA pentru musulmanii din 7 țări. Decizia a creat haos pe aeroporturi și proteste în țară.
El a apărat măsura anunțată a înghețării intrării cetățenilor unor țări musulmane, afirmând că trebuie să se acționeze într-o lume aflată într-o "dezordine completă". Alte soluții: ridicarea unui zid la granița cu Mexic și reintroducerea torturii.
Cardurile de energie, care reprezintă un sprijin pentru plata facturilor la energie, urmează să fie distribuite de pe 1 februarie populației, iar începând cu 20 februarie oamenii își pot plăti facturile cu acestea.
Propaganda pro-Kremlin pe Facebook se manifestă și prin comentarii identice puse de un număr limitat de utilizatori, așa-zișii "troli”, conform global-focus.eu.
România a adoptat, în luna mai 2021, Strategia națională pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei și radicalizării, însă până acum pașii făcuți pentru implementarea ei sunt timizi.