Bulgaria închide lista Top 10 cele mai afectate state de schimbările climatice în 2022 din lume, conform celei mai recente ediții a Indicelui de Risc Climatic, care analizează gradul în care țările au fost afectate de fenomene meteorologice extreme.
Luna ianuarie, care tocmai s-a încheiat, a fost încă o dată cea mai caldă înregistrată vreodată, stabilind un record și confirmând o tendință care, în ultimele 18 din 19 luni, a inregistrat temperaturi peste medie cu peste 1,5 grade Celsius.
Un studiu realizat de aproximativ douăzeci de cercetători europeni indică faptul că încălzirea globală dublează riscul ca fenomene precum Furtuna Boris să apară. Și cu o forță tot mai mare, scrie Ouest France (Franța).
Liceenii din Câmpina au fost invitați de Secretariatul Pactului Climatic European să își închipuie cum arată viitorul orașului lor, mai precis ce opțiuni de viitor există.
Dezbaterea asupra tragediei din statul Rio Grande do Sul a fost capturată de spectrul politic. În plină hărmălaie, mișcarea greșită a guvernului Dilma Rousseff (PT) cu studiul Brazilia 2040 privind schimbările climatice a dobândit notorietate.
Organizația Meteorologică Mondială a ONU și agenția pentru climă a Uniunii Europene, Copernicus, au realizat un raport comun, avertizând asupra consecințelor pentru sănătatea umană, topirea ghețarilor și activitatea economică.
Activiștii Greenpeace au pictat miercuri pe sediul central al OMV Petrom, cu litere litere mari galbene, "Stop Neptun Deep" și "Nu distrugeți Mare Neagră", în contextul proiectului de extragere a gazelor din mare.
După căldura record din 2023, 2024 începe prost: niciodată un ianuarie nu a fost atât de cald și, pentru prima dată, planeta a depășit pragul de 1,5°C de încălzire în 12 luni consecutive față de "era preindustrială", a anunțat Copernicus.
În scenariul încălzirii globale de 2°C până la sfârșitul secolului, se preconizează că decesele anuale legate de căldură vor crește cu 370% până în 2050, potrivit Le Figaro.
Președintele Klaus Iohannis a scris joi pe Facebook un scurt în mesaj în care se declară preocupat de fenomenele meteo extreme care lovesc Europa, dar și despre cum pot fi informați oamenii din timp despre producerea lor.
Evenimentele meteorologice extreme, cum ar fi valurile de căldură și inundațiile, au costat Europa aproximativ 195.000 de vieți și aproape 560 de miliarde de euro din 1980, potrivit Agenției Europene de Mediu (AEM), care a cerut miercuri noi măsuri.
Formațiunea extremistă AUR a depus marți solicitarea pentru convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului în perioada 20-24 ianuarie, scopul fiind începerea procedurii de suspendare a președintelui Klaus Iohannis.
Experții în securitate cibernetică invitați în cadrul webinarului “Riscurile Cibernetice: de la amenințare, la soluții”, care a avut loc miercuri, estimează atacurile cibernetice care au loc zilnic la o valoare de 8,44 trilioane de dolari.
Obișnuiți cu stilul său neconvențional, nu trebuie să fie de mirare că președintele argentinian Javier Milei, după o zi intensă plină de întâlniri s-a lăsat dus de val la un post de televiziune din Italia, relatează RAI News.