CCR a respins sesizările la Legea privind desființarea Secției Speciale. Dacă va fi promulgată de președintele Klaus Iohannis, legea va intra în atenția autorităților de la Bruxelles.
Curtea Constituțională a României a respins miercuri ca neîntemeiate sesizările asupra Legii privind desființarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din Justiție (SIIJ).
USR va ataca la Curtea Constituțională proiectul de „așa-zisă desființare” a Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ), a anunțat luni deputatul Stelian Ion, fost ministru al justiției, după ce Senatul a adoptat legea.
Deputații au aprobat luni proiectul de lege privind desființarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ). USR nu e de acord cu proiectul.
În Parlamentul au început dezbateriile privind desființarea SIIJ. Ministrul justiției consideră că MCV trebuie să înceteze după dispariția Secției de investigare a magistraților. Opoziția acuză puterea că doar se preface că vrea desființarea ei.
Direcția Națională Anticorupție dorește desființarea SIIJ, dar nu e de acord cu proiectul de lege adoptat luni de Guvern. DNA solicită revenirea în competența sa a faptelor de corupție și asimilate corupției săvârșite de magistrați.
Guvernul a adoptat în ședința de luni proiectul de lege privind desființarea SIIJ. Presupusele fapte de corupție ale magistraților urmează a fi instrumentate de către Parchetul General și de către parchetele curților de apel.
O solicitare USR care vizează funcționarea sistemului de justiție din România a fost adoptată luni în Comisia de Monitorizare din cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), anunță formațiunea printr-un comunicat de presă.
Polonia a cerut Comisiei Europene să oprească amenzile pentru subminarea independenței justiției, afirmând că lucrează la desființarea camerei disciplinare pentru judecători, un subiect contencios cu Bruxellesul.
Ministrul justiției, Cătălin Predoiu, a afirmat vineri că Secția de investigare a infracțiunilor din justiție (SIIJ) va fi desființată până la sfârșitul lunii martie, însă această unitate de parchet nu va fi înlocuită de o structură asemănătoare.
Comisia Europeană a inițiat miercuri o procedură de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva Poloniei ca urmare a încălcărilor dreptului UE comise de Tribunalul Constituțional al acestei țări.
Premierul ungar Viktor Orbán susține că decizia UE de a nu acorda fonduri europene Ungariei reprezintă ”cel mai brutal sabotaj”. El insistă că țara sa își va respecta regulile dure de azil, afirmând că cele ale Uniunii Europene sunt ”învechite”.
Cardurile de energie, care reprezintă un sprijin pentru plata facturilor la energie, urmează să fie distribuite de pe 1 februarie populației, iar începând cu 20 februarie oamenii își pot plăti facturile cu acestea.
Propaganda pro-Kremlin pe Facebook se manifestă și prin comentarii identice puse de un număr limitat de utilizatori, așa-zișii "troli”, conform global-focus.eu.
România a adoptat, în luna mai 2021, Strategia națională pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei și radicalizării, însă până acum pașii făcuți pentru implementarea ei sunt timizi.