După ce au eșuat în a convinge UE să accepte obligația ca supermarketurile să vândă majoritar produse alimentare românești, parlamentarii încearcă să forțeze cumpărătorii (de stat) să nu cumpere produse de import.
Anunțat pe 22 aprilie, pachetul conține măsuri referitoare la depozitarea produselor lactate și a cărnii, măsuri de auto-organizare în cadrul pieței și programe de sprijinire a pieței de legume și fructe.
Prețurile alimentelor provenite din import rămân mai ridicate decât la începutul crizei provocate de coronavirus, din cauza transportului îngreunat al mărfurilor în întreaga Europă, a spus luni ministrul agriculturii, la RFI.
Ministerul Finanțelor propune scăderea taxei pe valoarea adăugată pentru unele produse alimentare la 5%, de la 9% în prezent, pentru a facilita „accesul populației la produse sănătoase, de înaltă valoare calitativă”.
Companiile care procesează produse agricole pot solicita, începând de vineri, finanțare pentru poecte de investiții, printr-o schemă cu buget de 35 de milioane de euro, a anunțat luni Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).
Parlamentul European ar putea vota săptămâna viitoare noi reguli privind relațiile dintre producători și comercianți care încearcă să elimine practicile neloiale.
Fost comisar european pe Agricultură, Dacian Cioloș critică modul în care ministrul Petre Daea a gestionat criza pestei porcine și îi cere demisia. Cioloș acuză că un întreg sector din agricultură este distrus din incompetența ministrului.
Un așa-numit „hard Brexit” ar fi „dezastruos” pentru producătorii de alimente și băuturi din Marea Britanie și ieșirea Regatului Unit din UE fără un acord „trebuie evitată cu orice preț”, potrivit unui raport al parlamentarilor britanici.
Comisia Europeană propune măsuri pentru interzicerea practicilor comerciale neloiale în cadrul lanțului de aprovizionare cu alimente, pentru a-i ajuta pe agricultori să își consolideze poziția pe piață și să se protejeze împotriva șocurilor viitoare.
Executivul european a publicat marți un set de orientări în hățișul legislației UE care ar putea ajuta statele membre să combată practica standardelor diferite ale produselor alimentare, dacă stabilesc că producătorii încalcă regulile europene.
Din motive ostensibile, schimburile economice ale României cu Japonia, precedente celui de-al Doilea Război Mondial au fost ignorate de istorici, până în ultimul deceniu al veacului trecut, scrie dr Radu Șerban.
Cât de digitale vor fi investițiile în agricultură și în dezvoltarea rurală în ultimii ani? O înrebare la care condițiile pandemiei par să forțeze acțiunea urgentă. O întrebare la care Comisia Europeană răspunde și prin finanțări concrete.