Ministerul afacerilor externe a analizat, după adoptarea de către Rada Supremă a Ucrainei, la 13 decembrie 2022, Legea nr. 8224 privind minoritățile naționale (comunitățile) din Ucraina, având mai multe critici privind unele prevederi ale legii.
Ministrul Educației, Valentin Popa, a demisionat joi din funcție, transmit televiziunile de știri. Liviu Dragnea i-a propus Ecaterinei Andronescu postul, dar fostul ministru a declarat la Realitatea TV că nu i-a dat încă un răspuns.
Guvernul ungar a adoptat, în prima sa ședință după alegerile din aprilie, un „Memorandum pentru protecția maghiarilor din Transcarpatia”, document care a fost trimis deja liderilor tuturor țărilor NATO, precum și secretarului general al Alianței.
Ministrul ungar de Externe se referă la solicitarea președintelui Petro Poroșenko ca Parlamentul de la Kiev să aprobe o lege privind sancționarea dublei cetățenii într-o procedură de urgență.
Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, a făcut joi o vizită de lucru la Cernăuți, Ucraina, prilej cu care a avut o întrevedere cu omologul ucrainean, Pavlo Klimkin. În centrul atenției s-a aflat situația învățământului în limbile minorităților.
Ministerul Educației din Ucraina consideră concluzia Comisiei de la Veneția privind articolul lingvistic al Legii Învățământului una echilibrată și constructivă, scrie BucPress.eu. "Traducerea" autorităților de la Kiev diferă de cea a MAE român.
MAE salută adoptarea de către Comisia de la Veneția, astăzi, a Opiniei sale privind prevederile art. 7 al Legii educației din Ucraina, care se referă la folosirea, în educație, a limbii de stat și a limbilor persoanelor aparținând minorităților.
Executivul a modificat miercuri o ordonanță de urgență pentru a veni în sprijinul etnicilor români din Ucraina, afectați de noua Lege a educației promulgată recent de președintele Petro Poroșenko.
Președintele Klaus Iohannis a avut miercuri o convorbire telefonică cu omologul ucrainean, Petro Poroșenko, la solicitarea acestuia. Principala temă de discuție a fost Legea Educației recent adoptată și care-i afectează pe etnicii români din Ucraina.
Pavel Klimkin a spus la București că Legea educației nu restrânge dreptul minorităților de a învăța în limba maternă, ci le oferă posibilitatea unei mai mari implicări în societate. Spre deosebire de Ungaria, România susține în continuare Kievul.
Declarația a fost făcută marți agenției MTI de către ministrul de Externe, Péter Szijjártó, după ce președintele Petro Poroșenko a promulgat legea care îngrădește predarea în limba minorităților din Ucraina. România nu a avut o reacție oficială.
Obișnuiți cu stilul său neconvențional, nu trebuie să fie de mirare că președintele argentinian Javier Milei, după o zi intensă plină de întâlniri s-a lăsat dus de val la un post de televiziune din Italia, relatează RAI News.
Uniunea Europeană nu pregătește un „pașaport de carbon” sau alte inițiative prin care să restricționeze libertatea de mișcare a cetățenilor, așa cum s-a vehiculat pe site-uri și publicații din România și din Republica Moldova.
Propaganda pro-Kremlin pe Facebook se manifestă și prin comentarii identice puse de un număr limitat de utilizatori, așa-zișii "troli”, conform global-focus.eu.