Președintele Ucrainei a promulgat controversata Lege a educației. Comunitatea românească din Ucraina îi solicitase lui Petro Poroșenko să blocheze prin veto această lege, considerând că duce la asimilarea lingvistică a minorităților naționale.
Parlamentarii români s-a reunit, miercuri, în ședință comună de plen, pentru a adopta o declarație cu privire la situația minorităților din Ucraina. Și ministrul Teodor Meleșcanu a vorbit cu omologul său ucrainian despre îngrijorarea de la București.
După semnare, președintele Radei Supreme a Ucrainei, Andrii Parubii, a trimis legea șefului statului, Petro Poroșenko, fiind nevoie de semnătura acestuia pentru a intra în vigoare.
Miniștrii de Externe din România, Ungaria, Bulgaria și Grecia au transmis omologului ucrainean o scrisoare comună prin care au exprimat îngrijorarea și profundul regret față de adoptarea de către Radă a proiectului de Lege a Învățământului.
Parlamentul de la Kiev a adoptat o lege prin care desființează sistemul de învățământ în limba maternă. Românii din regiunea Cernăuți și maghiarii din Transcarpatia solicită președintelui să blocheze prin veto noua lege.
Propaganda pro-Kremlin pe Facebook se manifestă și prin comentarii identice puse de un număr limitat de utilizatori, așa-zișii "troli”, conform global-focus.eu.
România a adoptat, în luna mai 2021, Strategia națională pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei și radicalizării, însă până acum pașii făcuți pentru implementarea ei sunt timizi.
De la Odesa, până la punctul de trecere a frontierei Palanca-Maiaki-Udobnoe, sunt aproximativ 40 de kilometru, iar taximetriștii percep o taxă de 2000 de hrivne (60 euro) pentru o călătorie până la frontiera cu Moldova.