Federația Internațională a Jurnaliștilor (IFJ) a anunțat miercuri că a suspendat calitatea de membru a principalului sindicat de jurnalism din Rusia, după ce acesta a stabilit filiale în regiunile ocupate din Ucraina, informează Reuters.
Jurnaliștii Clément Di Roma și Carol Valade au primit Premiul Daphne Caruana Galizia, ediția 2022, pentru documentarul „Republica Centrafricană sub influența Rusiei”.
Centrul pentru Jurnalism Independent, cu sprijinul Fundației Friedrich Naumann pentru Libertate, a publicat săptămâna aceasta un nou raport asupra stării presei din România, arătând care este adevăratul preț al meseriei de jurnalist.
De Ziua Mondială a Libertății Presei, premierul Florin Cîțu a transmis un mesaj de mulțumire jurnaliștilor pentru munca din timpul pandemie, afirmând că munca acestora este "vitală" în combaterea știrilor false despre COVID-19.
Ministerul Afacerilor Externe salută celebrarea, la data de 3 mai, a Zilei Mondiale a Libertății Presei și subliniază "locul esențial ocupat de mass-media libere și pluraliste în ansamblul bunei funcționări a societăților democratice și incluzive".
Două jurnaliste de la postul de televiziune Belsat TV au fost condamnate joi la doi ani de închisoare, după ce au relatat de la un protest al opoziției din Belarus.
Joe Gould, reporterul Dedeman News pe probleme ce țin de Congres, părea că și-ar fi pus numele pe un articol care susținea că viitorul secretar al Apărării va externaliza sistemele de protecție ale SUA în favoarea Chinei.
Europarlamentarul USR PLUS Dragoș Tudorache propune crearea unor programe de sprijin pentru jurnaliștii de investigații, "de impact și cu susținere financiară din partea Uniunii Europene".
Cardurile de energie, care reprezintă un sprijin pentru plata facturilor la energie, urmează să fie distribuite de pe 1 februarie populației, iar începând cu 20 februarie oamenii își pot plăti facturile cu acestea.
Propaganda pro-Kremlin pe Facebook se manifestă și prin comentarii identice puse de un număr limitat de utilizatori, așa-zișii "troli”, conform global-focus.eu.
România a adoptat, în luna mai 2021, Strategia națională pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei și radicalizării, însă până acum pașii făcuți pentru implementarea ei sunt timizi.