Numărul jurnaliștilor încarcerați în lume a atins un nou record în 2022: sunt 533, cu aproximativ 40 mai mulți față de anul trecut (488), când se atinsese deja un nivel istoric.
Eurodeputata USR PLUS Ramona Strugariu explică, într-un interviu acordat EurActiv, prioritățile sale în cei 5 ani de mandat. Ea se va concentra pe chestiuni ce țin de statul de drept, cheltuirea banilor europeni, dar și pe relația UE - R. Moldova.
În 2019, 49 de jurnaliști au fost uciși în diferite țări din lume, potrivit bilanțului anual realizat de Reporteri fără frontiere (RSF). Este cel mai mic număr de jurnaliști care au murit din cauza profesiei pe care o practică din 2003 încoace.
Șeful diplomației britanice a vorbit la București de provocările cu care se confruntă media și societățile deschise în această perioadă. Jeremy Hunt și-a propus ca uciderea sau încarcerarea jurnaliștilor însă devină un "tabu internațional”.
RISE Project a anunțat că jurnalistul Attila Biro a fost reținut de Poliția bulgară în timp ce documenta, împreună cu un jurnalist bulgar, un caz de fraudă cu fonduri europene. Autoritățile bulgare nu comunică nimic nici consulilor români la Sofia.
Turcia acuză Germania că sacrifică relațiile bune dintre cele două țări în contextul campaniei electorale. Arestarea unui activist german pentru drepturile omului pare perfect legitimă din perspectiva autorităților de la Ankara.
Președintele turc a declarat, vineri, că Deniz Yücel, jurnalistul german de origine turcă încarcerat în Turcia, este un separatist kurd și un agent german. Totodată, Erdogan a acuzat Germania că adăpostește teroriști.
Autoritățile turce au emis miercuri mandate de arestare pentru 47 de jurnaliști de la Zaman, după ce luni luaseră o măsură similară în cazul a 42 de ziariști.Guvernul susține că aceștia ar putea avea informații despre cei din spatele puciului eșuat.
Deocamdată, cei doi jurnaliști de la Cumhuriyet sunt liberi, dar asta nu-i pe placul președintelui turc. Erdogan a criticat decizia Curții Constituționale din Turcia de a-i elibera pe jurnaliștii critici la adresa guvernului.
Can Dundar și Erdem Gul, de la cotidianul Cumhuriyet, acuzați că ar fi dezvăluit secrete de stat au fost eliberați din închisoare după ce Curtea Constituțională a decis că este încălcată libertatea presei, relatează BBC Online.
Volkan Bozkir, ministrul turc al afacerilor europene, afirmă că în Turcia nu există probleme în ceea ce privește libertatea de exprimare. Oficialul de la Ankara susține că unii jurnaliști aflați în detenție sunt acuzați de crimă sau atacuri armate.
Obișnuiți cu stilul său neconvențional, nu trebuie să fie de mirare că președintele argentinian Javier Milei, după o zi intensă plină de întâlniri s-a lăsat dus de val la un post de televiziune din Italia, relatează RAI News.
Uniunea Europeană nu pregătește un „pașaport de carbon” sau alte inițiative prin care să restricționeze libertatea de mișcare a cetățenilor, așa cum s-a vehiculat pe site-uri și publicații din România și din Republica Moldova.
Propaganda pro-Kremlin pe Facebook se manifestă și prin comentarii identice puse de un număr limitat de utilizatori, așa-zișii "troli”, conform global-focus.eu.