Președintele francez Emmanuel Macron a făcut valuri când a sugerat că regimul fără vize al Kosovo, care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2024, ar putea fi revizuit de Paris și Berlin dacă Pristina nu își rezolvă tensiunile cu Serbia.
Liderii Serbiei și Kosovo nu au reușit să ajungă la un acord, la reuniunea mediată joi de UE la Bruxelles, cu privire la eforturile de a pune capăt săptămânilor de violență în zonele majoritar sârbe din nordul Kosovo.
Statele Unite au anunțat excluderea Kosovo dintr-un program de exerciții militare, o primă sancțiune după decizia Priștinei de a instala primari albanezi în orașele din nordul țării cu majoritate sârbă, sursa unei reînnoiri a tensiunilor.
Aproximativ 25 de membri ai forței conduse de NATO (KFOR) au fost răniți luni în timpul ciocnirilor din nordul Kosovo, unde demonstranții sârbi cer retragerea primarilor albanezi, conform unui comunicat al KFOR, citat de AFP.
Cetățenii kosovari vor putea să călătorească în UE iar cetățenii țărilor UE în Kosovo fără viză timp de până la 90 de zile, se anunță într-un comunicat publicat după votul din plenul Parlamentului European.
Festivalul Balkan Trafik dedicat culturilor din Balcani revine la Namur, apoi la Bruxelles în perioada 27-29 aprilie, ocazie pentru La Libre Belgique să facă un reportaj în Kosovo, acolo unde a început totul.
Kosovo și Serbia își propun să încheie un acord privind normalizarea relațiilor "în acest an", a declarat prim-ministrul kosovar Albin Kurti pentru EURACTIV.
Premierul Kosovo, Albin Kurti, a declarat că formarea Uniunii Comunităților Sârbești (ZSO) din Kosovo nu este posibilă deoarece este anticonstituțională și că Serbia trebuie să plătească despăgubiri după războiul din 1999.
Propaganda pro-Kremlin pe Facebook se manifestă și prin comentarii identice puse de un număr limitat de utilizatori, așa-zișii "troli”, conform global-focus.eu.
România a adoptat, în luna mai 2021, Strategia națională pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei și radicalizării, însă până acum pașii făcuți pentru implementarea ei sunt timizi.
De la Odesa, până la punctul de trecere a frontierei Palanca-Maiaki-Udobnoe, sunt aproximativ 40 de kilometru, iar taximetriștii percep o taxă de 2000 de hrivne (60 euro) pentru o călătorie până la frontiera cu Moldova.