Premierul Kosovo, Albin Kurti, a declarat că formarea Uniunii Comunităților Sârbești (ZSO) din Kosovo nu este posibilă deoarece este anticonstituțională și că Serbia trebuie să plătească despăgubiri după războiul din 1999.
Ambasadorul SUA la Belgrad, Christopher Hill, a declarat că legăturile Serbiei cu Rusia slăbesc din zi în zi și în același timp se observă o creștere a interesului pentru colaborarea cu Uniunea Europeană și SUA.
Ministerele de externe ale anumitor state europene au primit o notă de la ambasada SUA în care se spune că Washingtonul consideră că problema primirii Kosovo în Consiliul Europei nu trebuie inclusă pe ordinea de zi a Comitetului Miniștrilor.
Planul european, respectiv planul franco-german de normalizare a relațiilor dintre Belgrad și Priștina, este noul cadru de negociere pentru rezolvarea problemei Kosovo a anunțat președintele Serbiei, Aleksandar Vucici.
Președintele Serbiei, Aleksandar Vucici, a declarat pentru Bloomberg că Serbia este recunoscătoare Moscovei pentru sprijinul acordat în problema Kosovo, dar Serbia nu sprijină agresiunea împotriva Ucrainei, relatează Beta.
Ministrul sârb de externe, Ivica Dacici, a declarat că, în cazul unui vot, Kosovo are suficiente voturi pentru a fi primit în Consiliul Europei, având în vedere câte state membre i-au recunoscut independența.
Sârbii care protestează din orașul divizat etnic Mitrovica, din nordul Kosovo, au ridicat noi baricade marți, la câteva ore după ce Serbia a anunțat că a pus armata în cea mai mare alertă de luptă, relatează Reuters.
Tensiunile de la frontiera dintre Serbia și Kosovo persistă de mai multe săptămâni. Belgradul se pregătește să-și desfășoare armata "de-a lungul liniei administrative" cu Kosovo.
Albin Kurti avertizează că escaladarea tensiunilor este doar în beneficiul lui Putin, în timp ce etnicii sârbi ridică baricade pe drumurile din nordul țării.
Procesul va trebui să depășească câteva obstacole: micuța țară balcanică, încă în conflict teritorial cu Serbia, nu este încă recunoscută de cinci state membre, scrie Le Monde.
Trei lideri importanți din Kosovo au semnat o cerere de aderare la UE, un proces care va fi probabil îngreunat de complicații politice, dat fiind că cinci state membre, printre care România, nu îi recunosc încă independența.
Cardurile de energie, care reprezintă un sprijin pentru plata facturilor la energie, urmează să fie distribuite de pe 1 februarie populației, iar începând cu 20 februarie oamenii își pot plăti facturile cu acestea.
Propaganda pro-Kremlin pe Facebook se manifestă și prin comentarii identice puse de un număr limitat de utilizatori, așa-zișii "troli”, conform global-focus.eu.
România a adoptat, în luna mai 2021, Strategia națională pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei și radicalizării, însă până acum pașii făcuți pentru implementarea ei sunt timizi.