Ambasadoarea SUA la București, Kathleen Kavalec, spune că partea americană lucrează cu România pentru a duce țara noastră în programul Visa Waiver și i-a îndemnat pe români să-și reînnoiască vizele.
Spania a confirmat că acum recunoaște pașapoartele Kosovo, permițând cetățenilor săi intrarea fără viză în temeiul liberalizării vizelor care a intrat în vigoare pentru kosovari în toate țările din Schengen începând de la 1 ianuarie.
Cetățenii kosovari vor putea să călătorească în UE iar cetățenii țărilor UE în Kosovo fără viză timp de până la 90 de zile, se anunță într-un comunicat publicat după votul din plenul Parlamentului European.
De la 1 ianuarie 2024, cetățenii din Kosovo vor putea călători fără viză în spațiul Schengen. Decizia a fost oficializată după ultima întâlnire a ambasadorilor UE și a fost salutată de cetățenii kosovari, relatează Euronews.
Ambasadorii statelor membre ale UE au convenit miercuri asupra mandatului de negociere al Consiliului referitor la un regulament privind regimul de călătorii fără viză pentru titularii de pașapoarte eliberate de Kosovo.
CE a revenit luna aceasta cu propunerea privind liberalizarea vizelor pentru Kosovo. România încă analizează poziția față de liberalizarea vizelor pentru Kosovo, dar nu-și schimbă poziția privind independența fostei provincii sârbe.
Comisia Europeană a continuat să ceară Statelor Unite să lucreze cu Bulgaria, Croația, Cipru și România pentru a grăbi procesul de eliminare a vizelor pentru SUA de care au nevoie cele patru state membre ale UE.
Președintele american a anunțat vineri că și-a dat acordul pentru intrarea Poloniei în Programul Visa Waiver, care le permite cetățenilor din țările participante să călătorească în SUA în scopuri turistice sau de afaceri până la 90 de zile fără viză.
MAE reamintește că, începând cu 1 decembrie, de la ora 16:00 (ora României), românii pot călători în Canada fără vize, pentru șederi de maxim 6 luni în scop turistic ((inclusiv pentru vizitarea familiei sau prospectarea unor oportunități de afaceri).
Ministrul de Externe spune că a avut întâlniri cu experții americani și crede că într-un an sau doi românii vor călători în Statele Unite fără a mai avea nevoie de viză.
Turcia și-a pierdut interesul pentru intrarea în Uniunea Europeană. Totuși, UE continuă să creadă că se poate folosi de procesul de integrare, spune Kati Piri, membru al Parlamentului European.
MAE reamintește că, începând de astăzi, cetățenii români care au deținut, în ultimii 10 ani, o viză de rezidență temporară în Canada și cei care dețin, în prezent, o viză valabilă care permite intrarea în SUA, nu mai au nevoie de viză pentru Canada.
Obișnuiți cu stilul său neconvențional, nu trebuie să fie de mirare că președintele argentinian Javier Milei, după o zi intensă plină de întâlniri s-a lăsat dus de val la un post de televiziune din Italia, relatează RAI News.
Uniunea Europeană nu pregătește un „pașaport de carbon” sau alte inițiative prin care să restricționeze libertatea de mișcare a cetățenilor, așa cum s-a vehiculat pe site-uri și publicații din România și din Republica Moldova.
Propaganda pro-Kremlin pe Facebook se manifestă și prin comentarii identice puse de un număr limitat de utilizatori, așa-zișii "troli”, conform global-focus.eu.