De la 1 ianuarie 2024, cetățenii din Kosovo vor putea călători fără viză în spațiul Schengen. Decizia a fost oficializată după ultima întâlnire a ambasadorilor UE și a fost salutată de cetățenii kosovari, relatează Euronews.
Ambasadorii statelor membre ale UE au convenit miercuri asupra mandatului de negociere al Consiliului referitor la un regulament privind regimul de călătorii fără viză pentru titularii de pașapoarte eliberate de Kosovo.
CE a revenit luna aceasta cu propunerea privind liberalizarea vizelor pentru Kosovo. România încă analizează poziția față de liberalizarea vizelor pentru Kosovo, dar nu-și schimbă poziția privind independența fostei provincii sârbe.
Comisia Europeană a continuat să ceară Statelor Unite să lucreze cu Bulgaria, Croația, Cipru și România pentru a grăbi procesul de eliminare a vizelor pentru SUA de care au nevoie cele patru state membre ale UE.
Președintele american a anunțat vineri că și-a dat acordul pentru intrarea Poloniei în Programul Visa Waiver, care le permite cetățenilor din țările participante să călătorească în SUA în scopuri turistice sau de afaceri până la 90 de zile fără viză.
MAE reamintește că, începând cu 1 decembrie, de la ora 16:00 (ora României), românii pot călători în Canada fără vize, pentru șederi de maxim 6 luni în scop turistic ((inclusiv pentru vizitarea familiei sau prospectarea unor oportunități de afaceri).
Ministrul de Externe spune că a avut întâlniri cu experții americani și crede că într-un an sau doi românii vor călători în Statele Unite fără a mai avea nevoie de viză.
Turcia și-a pierdut interesul pentru intrarea în Uniunea Europeană. Totuși, UE continuă să creadă că se poate folosi de procesul de integrare, spune Kati Piri, membru al Parlamentului European.
MAE reamintește că, începând de astăzi, cetățenii români care au deținut, în ultimii 10 ani, o viză de rezidență temporară în Canada și cei care dețin, în prezent, o viză valabilă care permite intrarea în SUA, nu mai au nevoie de viză pentru Canada.
Comisia Europeană e obligată prin lege să ia măsura impunerii temporare de vize pentru cetățenii americani, din cauza faptului că SUA nu au eliminat încă vizele pentru cinci state membre UE, inclusiv România, se arată în rezoluția adoptată joi de PE.
Jean-Claude Juncker prezintă miercuri în PE o serie de propuneri privind viitorul UE, inclusiv ideea unei Europe cu două viteze. Indiferent de apartenența politică, eurodeputații români resping ideea, avertizând asupra pericolului destrămării UE.
Cardurile de energie, care reprezintă un sprijin pentru plata facturilor la energie, urmează să fie distribuite de pe 1 februarie populației, iar începând cu 20 februarie oamenii își pot plăti facturile cu acestea.
Propaganda pro-Kremlin pe Facebook se manifestă și prin comentarii identice puse de un număr limitat de utilizatori, așa-zișii "troli”, conform global-focus.eu.
România a adoptat, în luna mai 2021, Strategia națională pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei și radicalizării, însă până acum pașii făcuți pentru implementarea ei sunt timizi.