După mai mult de doi ani de „reformă” a justiției, organismul anticorupție al Consiliului Europei - GRECO a constatat că România nu a făcut mai nimic pentru a preveni corupția în rândul parlamentarilor și magistraților.
Ambasadorul SUA la Bucureșt a declarat miercuri că nu s-ar fi așteptat ca lupta anticorupție să fie slăbită, așa cum s-a întâmplat recent, și că va exista un risc și mai mare ca selectarea procurorilor să fie din nou politizată.
Rapoartele negative, scrise într-un ton foarte dur, ale Comisiei de la Veneția stau la baza inițiativei lui Klaus Iohannis de a declanșa cercetări cu partidele parlamentare pe tema Justiției și a legislației penale din România.
Președintele a transmis un mesaj cu prilejul conferinței „Conduita etică a magistraților pentru consolidarea încrederii publice", în care a afirmat că sunt tot mai dese atacurile la justiției din partea unor politicieni lipsiți de integritate.
Plenul Senatului a adoptat luni, cu 79 voturi "pentru" și 17 voturi "împotrivă, un proiect de lege inițiat de Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, care prevede declasificarea hotărârii CSAT nr.17/2005 privind combaterea corupției.
Judecătoarea Elena Burlan-Pușcaș a fost trimisă în judecată pentru patru infracțiuni de luare de mită de la inculpați judecați pentru fapte cu violență, pentru a le da pedepse blânde, cu suspendare.
Avizul negativ, plin de critici dure, dat de Consiliul Superior al Magistraturii nu l-a împiedicat pe ministrul Justiției să meargă mai departe cu propunerea sa la conducerea DNA. Iohannis are dreptul să refuze o singură dată.
Ministrul Justiției spune că, cel mai probabil, mâine se vor înscrie procurorii care doresc să preia șefia Direcției Naționale Anticorupție, funcție rămasă vacantă după revocarea controversată a Laurei Codruța Kovesi.
Decretul de revocare a șefei DNA a fost publicat luni în Monitorul Oficial, iar ministrul Justiției nu a stat pe gânduri și a și anunțat că pe 30 iulie va propune un nou șef la DNA.
Cei doi lideri ai partidelor de guvernământ vorbesc de abuzuri și că hotărârea din 2005 a CSAT trebuiie văzută de toți românii și săp nu mai producă efecte.
Cât de digitale vor fi investițiile în agricultură și în dezvoltarea rurală în ultimii ani? O înrebare la care condițiile pandemiei par să forțeze acțiunea urgentă. O întrebare la care Comisia Europeană răspunde și prin finanțări concrete.