Parlamentul European a aprobat miercuri un proiect legislativ ce ar interzice din anul 2035 comercializarea vehiculelor noi care emit dioxid de carbon, ceea ce ar însemna oprirea vânzării pe piața UE a mașinilor noi cu motoare cu combustie internă.
Cum își folosesc jucătorii de fotbal popularitatea pentru a atrage atenția asupra crizei climatice și a încuraja fanii și industria să facă alegeri mai sustenabile.
Sportul are o responsabilitate față de mediu, pentru că are o influență foarte mare în schimbarea de atitudine, spune Lucian Mircescu, fost lider al delegației României pe Sport, în cadrul Președinției României a Consiliului UE, pentru EURACTIV.ro.
Executivul european a emis miercuri două avize motivate în privința nerespectării de către România a unor directive privind apele urbane reziduale și biodiversitatea.
Țările prezente la conferința COP26 de la Glasgow privind combaterea schimbării climatice au aprobat sâmbătă seară un acord pentru accelerarea luptei împotriva încălzirii globale, informează agențiile internaționale de presă.
Gazul și energia nucleară pot fi introduse în taxonomia UE, dar în condiții stricte și nu ca energii verzi, au declarat luni eurodeputați din conducerea Comisiei pentru Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară (ENVI) a Parlamentului European.
Ambasadorii la UE au aprobat vineri un acord politic provizoriu la care s-a ajuns cu Parlamentul European la 12 iulie cu privire la o propunere de revizuire a Regulamentului Aarhus.
Unii comisari europeni și-au exprimat îngrijorarea cu privire la pachetul legislativ privind reducerea emisiilor și au criticat modul în care a fost gestionată inițiativa masivă de transformare a economiei UE, scrie EURACTIV.com
Industria auto și cea de transport aerian consideră că propunerile Comisiei Europene pentru a reduce emisiile din sectorul de transporturi sunt contraproductive.
România a adoptat, în luna mai 2021, Strategia națională pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei și radicalizării, însă până acum pașii făcuți pentru implementarea ei sunt timizi.
De la Odesa, până la punctul de trecere a frontierei Palanca-Maiaki-Udobnoe, sunt aproximativ 40 de kilometru, iar taximetriștii percep o taxă de 2000 de hrivne (60 euro) pentru o călătorie până la frontiera cu Moldova.
Ieri, când realizam acest reportaj încă era pace. Astăzi ne-am trezit de la bubuitul obuzelor undeva departe. Se aud de la Cricova, aici unde locuim, iar în acest moment nu știm cine trage.