Apicultorii români solicită stoparea importului de miere din Ucraina, în condițiile în care România are excedent, dar și un sprijin financiar din ajutorul acordat de UE, chiar dacă suma de 10 milioane de euro este "apă de ploaie pentru agricultură”.
Comisia Europeană nu va propune o nouă reglementare a pesticidelor pentru salvarea albinelor, în ciuda unei Inițiative a Cetățenilor Europeni (ICE) semnată de peste un milion de cetățeni din cele 27 de state membre, relatează Euronews Italia.
România consideră necesară și binevenită modificarea legislației privind etichetarea mierii comercializată în UE, spune Petre Daea. Deși e un producător important de miere, România importă cantități mari din state terțe.
România e unul dintre cei mai importanți producători de miere din UE, dar în ultimii ani apicultura s-a confruntat cu diverse provocări: pandemie, importuri extracomunitare ieftine sau schimbările climatice.
România importă anual între 3.000 și 6.000 tone de miere, adică 30-35% din consumul intern, deși e unul dintre cei mai importanți producători de miere din Europa, susține președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea.
Comisia a publicat joi un raport privind punerea în aplicare a primei inițiative a UE privind polenizatorii, pe care CE a adoptat-o în 2018 pentru a aborda declinul insectelor polenizatoare sălbatice.
Un sălăjean îndrăgostit de albine s-a gândit să ofere și altora șansa de a face cunoștință cu albinele ”blânde” și cu beneficiile oferite de acestea. Pensiunea sa oferă insomniacilor și nu numai o posibilitate inedită de relaxare.
Mierea autohtonă lipsește de pe rafturile hipermarketurilor, din cauza importurilor de miere la prețuri de dumping și a comisioanelor ridicate impuse apicultorilor români, susține președintele Asociației Crescătorilor de Albine (ACA), Ioan Fetea.
Excluderea albinei ca specie din noua Lege a zootehniei va aduce mari prejudicii apiculturii, un sector cu peste 40.000 de apicultori înregistrați și peste 1,4 milioane familii de albine,avertizează reprezentanții Asociației Crescătorilor de Albine.
Propaganda pro-Kremlin pe Facebook se manifestă și prin comentarii identice puse de un număr limitat de utilizatori, așa-zișii "troli”, conform global-focus.eu.
România a adoptat, în luna mai 2021, Strategia națională pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei și radicalizării, însă până acum pașii făcuți pentru implementarea ei sunt timizi.
De la Odesa, până la punctul de trecere a frontierei Palanca-Maiaki-Udobnoe, sunt aproximativ 40 de kilometru, iar taximetriștii percep o taxă de 2000 de hrivne (60 euro) pentru o călătorie până la frontiera cu Moldova.