World Wildlife Fund România (WWF) a lansat o petiție online prin care face apel la Ministerul Mediului și Ministerul Agriculturii să intervină în salvarea albinelor.
Apicultorii români întâmpină dificultăți în comercializarea mierii, în special din cauza prețurilor extraordinar de mici ale produselor importate din afara spațiului comunitar. Ei cer măsuri la nivelul UE, în România lucrurile se mișcă ”foarte greu”.
Mai multe asociații și organizații non-guvernamentale condamnă ferm decizia Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale de a aproba din nou folosirea pesticidelor chimice din familia neonicotinoidelor, interzise la nivel european.
Apicultorii români solicită stoparea importului de miere din Ucraina, în condițiile în care România are excedent, dar și un sprijin financiar din ajutorul acordat de UE, chiar dacă suma de 10 milioane de euro este "apă de ploaie pentru agricultură”.
Comisia Europeană nu va propune o nouă reglementare a pesticidelor pentru salvarea albinelor, în ciuda unei Inițiative a Cetățenilor Europeni (ICE) semnată de peste un milion de cetățeni din cele 27 de state membre, relatează Euronews Italia.
România consideră necesară și binevenită modificarea legislației privind etichetarea mierii comercializată în UE, spune Petre Daea. Deși e un producător important de miere, România importă cantități mari din state terțe.
România e unul dintre cei mai importanți producători de miere din UE, dar în ultimii ani apicultura s-a confruntat cu diverse provocări: pandemie, importuri extracomunitare ieftine sau schimbările climatice.
România importă anual între 3.000 și 6.000 tone de miere, adică 30-35% din consumul intern, deși e unul dintre cei mai importanți producători de miere din Europa, susține președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea.
Comisia a publicat joi un raport privind punerea în aplicare a primei inițiative a UE privind polenizatorii, pe care CE a adoptat-o în 2018 pentru a aborda declinul insectelor polenizatoare sălbatice.
Experții în securitate cibernetică invitați în cadrul webinarului “Riscurile Cibernetice: de la amenințare, la soluții”, care a avut loc miercuri, estimează atacurile cibernetice care au loc zilnic la o valoare de 8,44 trilioane de dolari.
Obișnuiți cu stilul său neconvențional, nu trebuie să fie de mirare că președintele argentinian Javier Milei, după o zi intensă plină de întâlniri s-a lăsat dus de val la un post de televiziune din Italia, relatează RAI News.
Uniunea Europeană nu pregătește un „pașaport de carbon” sau alte inițiative prin care să restricționeze libertatea de mișcare a cetățenilor, așa cum s-a vehiculat pe site-uri și publicații din România și din Republica Moldova.