Un sălăjean îndrăgostit de albine s-a gândit să ofere și altora șansa de a face cunoștință cu albinele ”blânde” și cu beneficiile oferite de acestea. Pensiunea sa oferă insomniacilor și nu numai o posibilitate inedită de relaxare.
Mierea autohtonă lipsește de pe rafturile hipermarketurilor, din cauza importurilor de miere la prețuri de dumping și a comisioanelor ridicate impuse apicultorilor români, susține președintele Asociației Crescătorilor de Albine (ACA), Ioan Fetea.
Excluderea albinei ca specie din noua Lege a zootehniei va aduce mari prejudicii apiculturii, un sector cu peste 40.000 de apicultori înregistrați și peste 1,4 milioane familii de albine,avertizează reprezentanții Asociației Crescătorilor de Albine.
România e unul dintre principalii producători de miere din UE, dar autoritățile nu acordă prea mult ajutor acestui sector. Nici românii nu sunt mari consumatori de miere.
Apicultorii români pot depune până la 1 august cererile pentru obținerea fondurilor alocate prin Programul Național Apicol, care se ridică la 33,4 milioane de lei în anul 2018, a anunțat Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).
De câțiva ani, frații Zlatov au pus picioare două afaceri. Ambii sunt apicultori renumiți, iar acum au de gând să își unească eforturile - să-și construiască propriul laborator, să-și întărească pozițiile pe piața internă și chiar să exporte miere.
În ultimii ani, apicultorii au avertizat în legătură cu scăderea numărului de albine și stupi, pe fondul agriculturii intensive și utilizării pesticidelor, dar și ca urmare a schimbărilor climatice, bolilor și atacurilor invazive.
Importurile ieftine de miere contrafăcută pun în pericol apicultura în întreaga lume, iar consecințele pentru producția alimentară mondială sunt severe, scrie EurActiv.com.
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunțat luni că a trimis vineri o scrisoare omologilor din cinci state europene pentru a avea acordul de a preleva probe pe alimente similare cu cele care se comercializează în România.
Producția de miere scade dramatic în acest an, din cauza condițiilor meteo care au afectat puternic efectivele de albine, spun apicultorii, dar prețurile nu vor crește, ca urmare a stocurilor ridicate și a consumului redus pe plan local.
Experții în securitate cibernetică invitați în cadrul webinarului “Riscurile Cibernetice: de la amenințare, la soluții”, care a avut loc miercuri, estimează atacurile cibernetice care au loc zilnic la o valoare de 8,44 trilioane de dolari.
Obișnuiți cu stilul său neconvențional, nu trebuie să fie de mirare că președintele argentinian Javier Milei, după o zi intensă plină de întâlniri s-a lăsat dus de val la un post de televiziune din Italia, relatează RAI News.
Uniunea Europeană nu pregătește un „pașaport de carbon” sau alte inițiative prin care să restricționeze libertatea de mișcare a cetățenilor, așa cum s-a vehiculat pe site-uri și publicații din România și din Republica Moldova.