Singurul mod de a garanta statul de drept este implementarea totală și necondiționată a tuturor recomandărilor Comisiei de la Veneția, a scris, pe Facebook, Guy Verhofstadt, șeful grupului liberalilor din Parlamentul European.
Raportul MCV publicat marţi e unul foarte dur la adresa României, spre deosebire de cel al Bulgariei. Bucureştiul s-a mai trezit cu opt recomandări pe care trebuie să le îndeplinească pentru a i se ridica Mecanismul de Cooperare şi Verificare.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi, referitor la raportul MCV, că avem un prim rezultat vizibil şi măsurabil al guvernării PSD-ALDE, care a şters cu buretele tot efortul şi toate rezultatele din cei 11 ani de la aderarea la UE.
Parlamentul European va vota asupra rezoluției privind statul de drept din România marți, 13 noiembrie, aceeași zi în care Comisia va prezenta raportul asupra MCV.
Premierul Viorica Dăncilă a răspuns, în limba română, unei serii de 18 întrebări cu privire la modificarea codurilor penale trimise de prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.
Curtea Constituțională a decis joi că legea care modifică Codul Penal este parțial neconstituțională. Printre infracțiunile redefinite și nu respectă Constituția: abuzul în serviciu, traficul de influență.
Modificările controversate aduse de PSD și ALDE Codului penal și Codului de Procedură Penală trebuiesc refăcute, fiind de calitate slabă. Mai mult, majoritatea aduce atingere luptei împotriva corupției și statului de drept.
Ministrul Justiției spune că experții au reținut faptul că a fost rezolvată temporar problema pensionării magistraților, dar vor ca acea prevedere să fie abrogată.
Cât de pregătită este Uniunea Europeană să primească oameni care au nevoie de protecție? Cum pot fi îmbunătățite programele de integrare? - două dosare importante pentru Bruxelles și statele membre, care pot decide viitorul a milioane de oameni.
Liderul senatorilor PSD Șerban Nicolae a depus un amendament prin care condamnații pentru luare și dare de mită, trafic de influență și abuz in serviciu pot fi grațiați, scrie HotNews.ro.
Proiectul de lege privind grațierea colectiva a unor pedepse, inițiat de Ministerul Justiției, a fost avizat favorabil de Consiliul Superior al Magistraturii. O primă încercare de adoptare a fost noaptea, alături de OUG 13.