Primul an al războiului Rusia-Ucraina a fost marcat de tone de discuții despre o posibilă pace, iar liderii europeni au cerut Kievului să înceapă discuțiile cu Moscova.
Ministrul de Interne, Lucian Bode, a participat joi, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI) organizată de Președinția suedeză a Consiliului Uniunii Europene.
Europarlamentarul PSD Victor Negrescu a susținut, în plenul Parlamentului European, că România trebuie să profite de posibilitatea modificării planurilor naționale de redresare și reziliență.
Președintele rus Vladimir Putin este deschis la discuții cu cancelarul german Olaf Scholz, dar nu are programat niciun apel telefonic cu acesta, a declarat duminică un purtător de cuvânt al Kremlinului agenției RIA Novosti.
Ambiția Bulgariei și României de a adera la Schengen în octombrie anul acesta pare tot mai puțin probabilă. Austria și Olanda, care se opun extinderii zonei, își concentrează eforturile mai degrabă pe reformarea acesteia, nu pe extindere.
Rusia nu a refuzat niciodată negocierile cu Ucraina, dar le va conduce ținând cont de realitățile emergente, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de externe, Maria Zaharova.
Această încurajare nu este menită să împingă Ucraina spre masa negocierilor, ci să dea asigurări că țara continuă să rămână un reper moral în fața susținătorilor săi din străinătate, notează The Washington Post.
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, l-a atacat public pe ministrul Apărării, Vasile Dîncu, după ce acesta din urmă a afirmat recent că ”singura șansă a păcii în acest moment poate să fie o negociere cu Rusia” din partea Ucrainei.
Comerțul între Uniunea Europeană și Noua Zeelandă ar putea crește cu circa 30% după aplicarea noului acord , care va deschide noi oportunități pentru companiile și consumatorii de pe ambele piețe.
Comisia Europeană spune că va răspunde cu toate măsurile de retorsiune pe care le are la dispoziție dacă guvernul Marii Britanii va schimba regulile care guvernează comerțul din Irlanda de Nord după Brexit.
Cardurile de energie, care reprezintă un sprijin pentru plata facturilor la energie, urmează să fie distribuite de pe 1 februarie populației, iar începând cu 20 februarie oamenii își pot plăti facturile cu acestea.
Propaganda pro-Kremlin pe Facebook se manifestă și prin comentarii identice puse de un număr limitat de utilizatori, așa-zișii "troli”, conform global-focus.eu.
România a adoptat, în luna mai 2021, Strategia națională pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei și radicalizării, însă până acum pașii făcuți pentru implementarea ei sunt timizi.