Cele două țări au obținut noi rezultate concrete și durabile și, prin urmare, recomandarea Comisiei Europene privind deschiderea negocierilor de aderare cu Albania și Macedonia de Nord rămâne valabilă.
Pentru a face pe plac Franței, Comisia Europeană propune un nou proces privind aderarea la UE, care va include modalități de sancționare a statelor care nu respectă standardele europene
Aflat în vizită la Skopje, președintele Consiliului European a spus că liderii UE ar trebui să decidă în favoarea deschiderii negocierilor de aderare a Macedoniei de Nord la blocul comunitar.
Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, a declarat vineri dimineața, că România sprijină deschiderea unor noi capitole de negociere în procesul de aderare al Serbiei și Muntenegrului la UE.
Aflat joi la Chișinău, ministrul român de Externe, Teodor Meleșcanu, a vorbit despre oportunitățile pe care România va încerca să le creeze pentru R. Moldova în perioada în care va deține președinția Consiliului UE, scrie Report.md.
Macedonenii au votat în proporție de peste 90% pentru schimbarea numelui țării și încheierea unei dispute îndelungate cu Grecia. În pofida prezenței reduse, UE și NATO au salutat rezultatul care deschide calea aderării Macedoniei la cele 2 entități.
Mininistrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, speră ca R. Moldova să obțină un mesaj clar privind perspectiva de aderare pe durata Președinției române la UE, informează Radio Chișinău.
Parlamentul European a dezbătut marți strategia pentru Balcanii de Vest, prezentată în aceeași zi de Comisia Europeană. Liderii europeni au dat un mesaj clar: statele din regiune trebuie să-și rezolve problemele cu vecinii înainte de aderare.
Întrebat vineri la Bruxelles cum apreciază o integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană prin unirea cu România, șeful statului a răspuns că nu este o "cale foarte fezabilă în acest moment".
România, prin ministrul de externe, a anunțat un nou an-țintă pentru adoptarea monedei unice europene. Obiectivele anterioare au fost ratate fără ca cineva să-și asume responsabilitatea. Se va repeta istoria, sau leul va deveni istorie în 2022?
Când era cazul să ducă negocieri adevărate de aderare cu Turcia, UE, prin liderii Merkel și Sarkozy, făcea tot ce putea ca să le împiedice. Acum, când Turcia e cel mai departe de criteriile de aderare, UE vrea să reia negocierile.
Din motive ostensibile, schimburile economice ale României cu Japonia, precedente celui de-al Doilea Război Mondial au fost ignorate de istorici, până în ultimul deceniu al veacului trecut, scrie dr Radu Șerban.
Cât de digitale vor fi investițiile în agricultură și în dezvoltarea rurală în ultimii ani? O înrebare la care condițiile pandemiei par să forțeze acțiunea urgentă. O întrebare la care Comisia Europeană răspunde și prin finanțări concrete.