Sute de naționaliști extremiști sârbi și de militanți în sprijinul Rusiei au manifestat la Belgrad, amenințând să se revolte dacă Serbia acceptă un plan susținut de Occident și menit să aplaneze relațiile cu Kosovo.
Comisarul entru extindere, Olivér Várhelyi, a declarat în Parlamentul European că UE așteaptă ca Serbia să se alăture sancțiunilor împotriva Rusiei, dar absența unei astfel de decizii nu poate fi motiv pentru întreruperea negocierilor de aderare.
Președinta Comisiei Europene a anunțat joi, la Kiev, că luna aceasta Executivul de la Bruxelles va adopta al 10-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Autoritățile ucrainene promit reforme în vederea aderării rapide la UE.
Ministerele de externe ale anumitor state europene au primit o notă de la ambasada SUA în care se spune că Washingtonul consideră că problema primirii Kosovo în Consiliul Europei nu trebuie inclusă pe ordinea de zi a Comitetului Miniștrilor.
UE urmează să laude Ucraina pentru progresele înregistrate în implementarea reformelor necesare aderării, potrivit unui draft al comunicatului summitului UE-Ucraina. Statele membre rămân însă divizate în privința vitezei procesului de aderare.
Planul european, respectiv planul franco-german de normalizare a relațiilor dintre Belgrad și Priștina, este noul cadru de negociere pentru rezolvarea problemei Kosovo a anunțat președintele Serbiei, Aleksandar Vucici.
Președintele Serbiei, Aleksandar Vucici, a declarat pentru Bloomberg că Serbia este recunoscătoare Moscovei pentru sprijinul acordat în problema Kosovo, dar Serbia nu sprijină agresiunea împotriva Ucrainei, relatează Beta.
La prezentarea programului "UE pentru statul de drept" s-a anunțat că Serbia va primi 20,8 milioane de euro pentru a îndeplini obiectivele din cadrul Capitolelor 23 (Justiție și drepturi fundamentale) și 24 (Drepturi, libertăți și securitate).
Președintele Republicii Srpska, Milorad Dodik, a declarat că răspunsul comun al Serbiei și Republicii Srpska la presiunile împotriva poporului sârb din Kosovo și Bosnia și Herțegovina (BiH) trebuie să fie unitatea poporului sârb.
Procesul va trebui să depășească câteva obstacole: micuța țară balcanică, încă în conflict teritorial cu Serbia, nu este încă recunoscută de cinci state membre, scrie Le Monde.
Membrii Comitetului Parlamentar de Asociere UE - Moldova au adoptat marți seară o declarație în care cer instituțiilor Uniunii Europene să înceapă negocierile de aderare cu Republica Moldova cât mai repede după îndeplinirea recomandărilor CE.
Cardurile de energie, care reprezintă un sprijin pentru plata facturilor la energie, urmează să fie distribuite de pe 1 februarie populației, iar începând cu 20 februarie oamenii își pot plăti facturile cu acestea.
Propaganda pro-Kremlin pe Facebook se manifestă și prin comentarii identice puse de un număr limitat de utilizatori, așa-zișii "troli”, conform global-focus.eu.
România a adoptat, în luna mai 2021, Strategia națională pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei și radicalizării, însă până acum pașii făcuți pentru implementarea ei sunt timizi.