Comisarul european Corina Crețu a transmis, pe 25 aprilie, premierului Viorica Dăncilă și miniștrilor Lucian Șova și Rovana Plumb, o scrisoare în care își exprima îngrijorarea cu privire la riscul dezangajării fondurilor UE.
Obiectivul României privind absorbția fondurilor europene este de 1,9 miliarde de euro în acest an, spune ministrul de profil. România trebuie să atragă peste 30 de miliarde de euro și suntem în al cincilea din cei șapte ani ai cadrului financiar.
Executivul consideră că poate crește absorbția și evita dezangajarea unor fonduri europene printr-o modificare ce vizează posibilitatea de a încheia contracte de finanțare cu o valoare mai mare decât alocările initiale din Programele Operaționale.
Cu toate declarațiile optimiste ale guvernanților, absorbția fondurilor europene bate pasul pe loc. Dar guvernul mai înființează două comitete interministeriale.
Până la sfârșitul săptămânii trecute, România primise de la Comisia Europeană peste un miliard de euro pentru investițiile finanțate din programele operaționale.
România a cheltuit doar 2% din banii europeni alocați programării 2014-2020, respectiv 936,3 milioane euro, în timp ce state precum Bulgaria și Polonia au avut 9%, respectiv 8%, potrivit datelor Comisiei Europene.
România va termina anul cu o absorbție de 5% a banilor europeni, spune ministrul delegat pentru fonduri europene. Bugetul pentru 2017 menționa o rată de absorbție de 9% la finalul anului.
Ministrul fondurilor europene este extrem de optimist în privința absorbției de bani de la Uniunea Europeană, deși Comisia nu a trimis o sumă prea mare în primii trei ani ai actualului exercițiu financiar.
Absorbția fondurilor europene pe cadrul financiar 2014-2020 ar putea fi de 9%, la finalul acestui an, a declarat, marți, ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Rovana Plumb.
Ratele curente și efective ale absorbției fondurilor europene pe cadrul financiar 2007-2013 au rămas în februarie la același nivel din ianuarie, reiese din datele autorităților publicate pe fonduri-ue.ro.
Comisarul european pentru Politică regională Corina Crețu a declarat miercuri că în România rata de absorbție a fondurilor alocate pentru exercițiul financiar anterior va depăși 90%.
Propaganda pro-Kremlin pe Facebook se manifestă și prin comentarii identice puse de un număr limitat de utilizatori, așa-zișii "troli”, conform global-focus.eu.
România a adoptat, în luna mai 2021, Strategia națională pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei și radicalizării, însă până acum pașii făcuți pentru implementarea ei sunt timizi.
De la Odesa, până la punctul de trecere a frontierei Palanca-Maiaki-Udobnoe, sunt aproximativ 40 de kilometru, iar taximetriștii percep o taxă de 2000 de hrivne (60 euro) pentru o călătorie până la frontiera cu Moldova.