Asociația Forumul Judecătorilor din România a anunțat vineri că luat act cu stupefacție de ultimele evoluții publice din România referitoare la sistemul judiciar.
Președintele Klaus Iohannis a declarat joi că cei trei candidați propuși de ministrul Cătălin Predoiu la șefia Parchetului General, DNA și DIICOT, sunt foarte buni și i-a făcut mare plăcere să-i numească.
Premierul desemnat Ludovic Orban i-a luat apărarea președintelui Klaus Iohannis pentru semnarea decretelor de numire a șefilor la Parchetul General, DNA și DIICOT.
Secția de procurori a CSM anunță că va sesiza Comisia Europeană după ce doi dintre membrii săi au fost citați la Secția specială într-un dosar înregistrat în 2018.
Secția pentru procurori a CSM i-a trimis vineri președintelui propunerile ministrului justiției pentru funcțiile de Procuror general, procuror-șef al DNA și procuror-șef al DIICOT. Secția a publicat și motivele pentru care a dat două avize negative.
Procurorii Gabriela Scutea și Giorgiana Hosu, propuse de Cătălin Predoiu la șefia Parchetului General și DIICOT, au primit marți aviz negativ de la CSM.
Ministrul justiției, Cătălin Predoiu, l-a propus luni pe Bogdan Licu pentru funcția de prim-adjunct al procurorului general. Tot luni, Predoiu a propus-o pe Maria Magdalena Militaru în funcția de adjunct al procurorului general.
Ministrul justiției a anunțat marți propunerile pentru șefii parchetelor în urma interviurilor derulate: Gabriela Scutea - procuror general, CrinBologa - procuror-șef al DNA și Giorgiana Hosu - procuror-șef al DIICOT.
Bogdan Licu, unicul candidat pentru funcția de prim-adjunct al Parchetului General, a explicat că nu a candidat pentru șefia instituției, deoarece nu a vrut să-i afecteze imaginea, în condițiile în care e acuzat de plagiat.
Cei cinci candidați la conducerea Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au susținut pe parcursul zilei de joi interviurile pentru postul de procuror-șef, rămas vacant după demiterea Laurei Codruța Kovesi.
România a adoptat, în luna mai 2021, Strategia națională pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei și radicalizării, însă până acum pașii făcuți pentru implementarea ei sunt timizi.
De la Odesa, până la punctul de trecere a frontierei Palanca-Maiaki-Udobnoe, sunt aproximativ 40 de kilometru, iar taximetriștii percep o taxă de 2000 de hrivne (60 euro) pentru o călătorie până la frontiera cu Moldova.
Ieri, când realizam acest reportaj încă era pace. Astăzi ne-am trezit de la bubuitul obuzelor undeva departe. Se aud de la Cricova, aici unde locuim, iar în acest moment nu știm cine trage.